Günümüzdeki sağlıklı beslenme kılavuzları, yemeklerle beraber aldığımız yağ oranını, özellikle de yağlı etleri ve tam yağlı süt gibi mandıra ürünlerini azaltmamızı salık vermektedir.

Bunların yerine yenilebilecek balık ve tavuk, az yağlı süt ve düşük yağlı sürülebilir margarinlerin çoğu süpermarkette bulunabilmektedir. Tükettiğimiz şeker miktarını da azaltmalıyız. Çok fazla şeker ve tatlı, fazla kilolu olmanın en sık görülen nedenleri arasındadır.

Ekmek, tahıl ürünleri ve makarna gibi nişastah ürünler bir taraftan enerji verirlerken, diğer taraftan vitamin, mineral ve lif bakımından önemli kaynak teşkil ederler. Kılavuzlar vitamin, mineral ve lif alımını artırmamız için daha fazla meyve ve sebze yememizi ve tuz miktarım düşürmemizi salık vermektedir.

Eğer kilonuz konusunda endişeye kapıhyorsanız ve daha sağlıklı bir beslenme için neler yapmanız gerektiği konusunda net değilseniz, doktorunuza başvurmanızda yarar vardır. Sağlıklı beslenme konusunda epeyce bilgim var fakat birtakım pratik bilgilere ihtiyacım var.

Nereye başvurmalıyım? Doktorunuz sizi bir diyetisyene gönderebilir; diyetisyen de bireysel yaşam tarzınızı gözden geçirip, size gerekli değişim için tavsiyelerde bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir