Sinameki (cassia): Sıcak bölgelerde yetişen sarı çiçekli, bir metreye kadar boylanabilen, çalı şeklinde bir bitkidir. Yüzlerce çeşidi olmasına rağmen genel olarak birkaç çeşidi kullanılır.

Yetiştirildiği Yerler: Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Faydaları:

Damarları açar.
Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
Sinirleri gevşetici özelliği ile sakinleştirir ve ağrıları hafifletir.
Bağırsaklardan su emilimini engelleyerek sulu ve yumuşak dışkılamayı sağlayan, çok etkili bir müshil olan sinameki idrar söktürür ve kabızlığı giderir.

Nasıl Kullanılır? Yaprakları kaynatılıp çay gibi içilir. Sinameki çayı kabızlıkta kullanılır. Sirke ile kaynatılıp saç derisine sürülürse dökülmesini önler. Bu karışım egzama ve yaralara karşı da faydalıdır.

Çay: Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 250-300 ml kaynar su ilave edilir, 5-10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir.

Uyarı: Sinamekiyi uzun süre kullanmak bağımlılık ve bağırsaklarda tahriş yapabilir. Ayrıca, fazla miktarda kullanmak da zararlıdır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı için ilaçların emilmesini azaltabilir, bu nedenle ilaç kullananların sinameki kullanmamaları tavsiye edilir. Zayıflamak amacıyla da kesinlikle kullanılmamalıdır. Rahim kaslarının kasılmasına ve bu nedenle düşüğe sebep olabileceğinden hamilelikte sinameki kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir