Mısır Bitkisi ve Mısırözü Yağı (Zea Mays): İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktara E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır minareli açısından da zengin bir besindir.
Diğer İsimleri: Zea mays, Corn, Mais
Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika anakarasından, Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır. Mısır için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur, bu nedenle geniş bir alanda yetiştirilmektedir.
Toplanması ve Saklanması: Olgunlaşan mısır koçanları toplanır kurutulur ve bundan da nişasta veya yağı elde edilir. Mısır püskülleri ise Haziran veya Temmuz ayalarında toplanarak gölgede kurutulur ve özel kapalı kaplarda muhafaza edilir.
Faydaları:
Yorgunluğu giderir.
Bağırsakları yumuşatır.
Mide şikâyetlerini azaltır.
Kalp hastalığı riskini azaltır.
Romatizma tedavisinde yardımcı olur.
Bedeni güçlendirici toniktir, sakinleştiricidir.
İdrar söktürücüdür, mesane taşlarını düşürür.
Mısır iyi bir besindir. Ancak hazmı biraz güçtür.
Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımcı olur.
Çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır vücuda ve zihne enerji verir.
Göz ve diş sağlığı için faydalı bir besin olan mısır böbreklere de yararlıdır.
Mısırözü yağı kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve damar sertliğini önler.
Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir.
Nasıl Kullanılır? Mısırın taneleri, tanelerinden elde edilen mısır yağı ve meyvelerinin ucundaki mısır püskülü kullanılır. Mısır püskülü tam bir potasyum deposudur. İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Böbrek kumlarını ve taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Romatizmalılara çok iyi gelir.
Çay: 1 bardak kaynar suyun içine 2 tatlı kaşığı kuru ya da taze mısır püskülü konur. 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen çaydan günde iki-üç kez birer bardak içilir.