Koyun Otu (Agrimonia Eupatoria): Koyun otu, yöresel olarak kızılyaprak, kasık otu, fıtık otu, kuzu pıtrağı ve eğer otu olarak da bilinir. Güneşli kuru yerlerde, yol ve orman kıyılarında, çimenliklerde, tepelerde ve bayırlarda, ormanların açıklık bölgelerinde ve harabeliklerde yetişir.

İri yaprakları 10 cm kadar uzun ve kenarları dişlidir. Arslanpençesi ailesinden olan bitkinin boyu 80 cm kadar uzar. Çiçeklenen bitki, Haziran’dan Ağustos’a kadar toplanır. Acı madde, müsilaj, tanen ve phytosterol içerir.

Faydaları:

Sesi açar.
İshali keser.
Vücudu rahatlatır.
Hazımsızlığa iyi gelir.
Kasık şişmelerini indirir.
Fıtık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur.
Romatizma, karaciğer ve dalak hastalıklarına iyi gelir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırır ve kanamayı durdurur.
Aşırı adet kanamalarında da faydalıdır.
Böbrek ve mesane rahatsızlıklarını giderir ve idrar söktürür.
Bademciklerdeki şişmelere, ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir.
Bitkinin yaprakları, kansızlıkta ve yaralanmalarda büyük başarı ile kullanılır.
Herkes, yılda 1 veya 2 kere, koyunotu banyo katkısıyla banyo yapması önerilir.
Ayrıca, romatizma, lumbago, sindirim zorlukları, karaciğer sertleşmesi (siroz) ve tıkanıklıkları ve dalak hastalıklarında da etkilidir. Günde 2 bardak bitki çayı yeterlidir.
Koyun otu, daraltıcı, toplayıcı ve öteki önemli özellikleri nedeniyle, en başta gelen şifalı bitkilerdendir. Doktor Schirbaum şöyle diyor: “Günde 3 bardak çay bir süre içildiğinde, kalp, mide, bağırsak ve akciğer büyümesini iyileştirir.
Varis ve baldır çıbanlarında, koyun otu merhemi özellikle önerilir. Hazırlanan merhem günde 3 kez varis ve baldır çıbanlarının üstüne sürülür.

Nasıl Kullanılır? Koyun otunun toprak üstü kısımları suda kaynatılarak çayı hazırlanabileceği gibi yaprakları ezilip lapa haline getirildikten sonra yara ve yılan ısırıklarına karşı haricen de kullanılabilir. Ayrıca, banyo suyuna katarak bu suyla banyo yapmak da mümkündür.

Karaciğer rahatsızlıklarında, 100 gr koyun otu, 100 gr yoğurt otu ve 100 gr hindiba karışımı ile elde edilen çay harmanı kullanılır. Sabah aç karnına 1 bardak ve gün boyunca 2 bardak içilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir