Keten tohumu öyle bir şifalı bitki türü ki hem zayıflamak için hem de değişik hastalıkların bitkisel yollarla tedavisinde kendisinden faydalanmak mümkün oluyor.

Keten tohumu ve bu tohumdan elde edilen keten tohumu yağının faydaları nelerdir öncelikle sizlere bu konuda kısa ama önemli bilgiler verelim. Daha sonra da keten tohumu zayıflatırmı? Şayet zayıflatıyor ise zayıflamak için nasıl kullanılır bu konuda hatırlatmalarda bulunalım. Keten tohumu özellikle Omega-3, Omega-6, ve Omega-9 yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Bu doymamış yağ asitleri genellikle balık eti, havyar, ıstakoz, yengeç, midye gibi deniz ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Keten tohumunda ise gerek Omega-3 gerekse Omega-6 yağ asitleri bakımından bir hayli zengindir. Hatta denebilir ki keten tohumu özellikle Omega-3 ve B grubu vitaminler bakımından adeta bir depo gibidir. B12 vitaminleri de genellikle hayvansal besinlerde bulunurlar. Bunun tek istisnası yani bir bitkide bulunabilme durumu Keten tohumu ile sınırlıdır.

Özellikle et, yumurta, süt gibi hayvansal ürünlerle beslenmeyen vejeteryan veya vegan kişilerin keten tohumu ile içli dışlı olmasında büyük fayda bulunmaktadır. Keten tohumu tiroid bezini çalıştırır ve tiroid tembelliğine bitkisel çözüm olur. Keten tohumunun faydaları denilince ekibi olarak ilk aklımıza gelen hiç tereddütsüz kalp ve damar hastalıklarına bitkisel çözüm yolu olması dır. Özellikle kalp hastalıkları ve damar tıkanıklıklarının nedenlerinin başında gelen trigliserid ve kötü kolesterol yüksekliği keten tohumu yağı ile düşürülebilmektedir. Doğal aspirin etkisi olan keten tohumu, özellikle atrial fibrilasyon gibi felce ve inmeye neden olabilecek kalp ritm bozuklukları olan kişilerin sofralarından eksik etmemesi gereken bir besindir. Pıhtı giderici özelliği, felce neden olabilen kanın pıhtılaşmasına büyük oranda mani olur.

Damar sertliği şikayeti olan kişilerin de sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkları terk edip keten tohumu tüketmesinde yarar vardır. Keten tohumunun faydaları sadece kalp ve damar sistemi ile sınırlı değildir. Aynı zamanda sindirim sisteminin yaygın görülen rahatsızlıklarından olan gastrit ve mide ülseri, oniki parmak bağırsağı iltihapları ve ülserleri gibi sindirim sistemi sorunlarının doğal yöntemlerle çözümünü de sağlar. Kabızlığa kesin çözüm için keten tohumu yağı tüketilmesi tavsiye edilir. Kansere iyi gelen bitkiler ve yiyecekler arasında keten tohumu da içerdiği antioksidanlar nedeniyle sayılmaktadır.

Keten Tohumu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli:

Keten tohumunun gerçeği sarı renkte yani sarı keten tohumudur. Başka bitki tohumlarla karıştırılan keten tohumu istenilen etkiyi sağlamayabilir. Keten tohumu aynı zamanda öğütülmüş keten tohumu olarak yemeklerde de kullanılabilir.

Keten tohumu zayıflatırmı:

Keten tohumu zayıflatırmı bu çok merak edilen bir sorudur. Keten tohumu sağlık açısından sayısız faydaları bulunan bir yağlı tohum çeşididir. Özellikle diyabetli hastalar ve kan şekeri yüksek olan kişiler için yüksek seyreden kan şekerini düzenleyici etkisi olmaktadır. Diğer yandan keten tohumu zayıflamak için de kullanılabilmektedir. Özellikle iştahı kesmesi yani iştah kesici olarak tokluk hissi oluşturması, içerdiği yoğun lifli yapı nedeniyle mide ve bağırsakları fazladan çalıştırması ve bu yönüyle vücudun fazladan kalori tüketmesine olanak sağlaması ve metabolizmayı hızlandırması gibi etkileri ve de faydaları nedeniyle keten tohumu zayıflatırmı sorusuna olumlu yanıt verilebilir.

Şimdi ilk soru olan keten tohumu zayıflatır mı sorusuna yanıt bulduğumuza göre ikinci soru olarak keten tohumu yağı nasıl zayıflatır bunu cevaplamak gerekmektedir. Burada yaygın bilinen bir yanlıştan bahsedeceğiz. O da keten tohumunun zayıflamak amacıyla yemeklerden yani öğünlerden sonra kullanımıdır. Keten tohumu yemeklerden sonra tüketildiğinde bırakın zayıflatıcı etkiyi kilo alımına bile neden olabilmektedir. Yani keten tohumunu iştahı kesmek için kullanacaksak yemeklerden 40 dk kadar önceden almamızda fayda vardır.

Keten tohumunun zayıflamak için kullanımının bir diğer yöntemi de eczanelerde satılan keten tohumu tabletleri ya da aktarlarda, şifalı bitki satıcılarında, eczacılarda bulabileceğiniz keten tohumu çayı olarak tüketimidir. Bu tabletlerde yeşil çay, mate çayı, biberiye çayı gibi yağ yakıcı etkisi bilinen ve kanıtlanmış zayıflatan bitki çayları ile keten tohumu karışım yapılmaktadır.

Keten Tohumunun Zararları Var mı?

Yağlı bir bitki olması nedeniyle aşırı tüketimde iştah kesme yerine fazla kilolara neden olduğu bilinen keten tohumu yağı, doğal östrojen içermesi nedeniyle hamile bayanlarda veya gebelik tedavisi tüp bebek tedavisi görenlerde doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Diğer yandan keten tohumu bazı kişilerde midede gaza neden olabilir. Bu durumda rezene çayı ile birlikte tüketilmesinde yarar görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir