Hafta hafta annedeki değişimler ve bebeğin gelişimi: Fallop tüpüne geçerek orada döllenmek üzere ilerleyen yumurtanın ömrü, yaklaşık olarak 48 saattir.

İlişki sırasında vajinaya 300 milyon kadar sperm bırakılır. Bunun sadece 3 milyonu rahim içine kadar ulaşır. 10 saat süren bir yolculukla da fallop tüpünde kendisini bekleyen yumurtayla karşılaşır. Bu mucizevi buluşmada en güçlü ve sağlıklı olduğu düşünülerek seçilmiş spermin yumurta zarını kırarak içeri girmesi 20 dakikada tam olarak gerçekleşir. Yumurta bir tek spermin girişine izin verir.

Sperm ve yumurta hücrelerinin çekirdeklerinin birleşmesiyle zigot adı verilen döllenme ürünü ortaya çıkar. Farkındaysanız döllenme tüpte gerçekleşti. Ama zigot ancak rahme giderse tutunup normal bir gebelik sürecini başlatabilir.

Fallop tüpünden rahim içine doğru olan yaklaşık 4 günlük yolculuk devam ederken, hücresel çoğalma da başlar. Bu çoğalmayla önceleri tek hücreden oluşan yeni canlının mikroskopik görünümü de değişime uğrar.

2, 4, 8, 16 hücre şeklinde oluşan çoğalma sonucunda ortaya çıkan yapıya mikroskopik görünümü nedeniyle morula (“dut”) adı verilir. Morula aşamasına gelen canlı artık rahim içine de ulaşmıştır. Morula aşamasındayken rahim iç tabakasına ulaşan canlı artık blastokist olarak anılır. Döllenmeden 5-6 gün sonra implantasyon yani rahim içine yerleşme başlar.

İmplantasyonu takiben endometriumun (rahim iç zarı) o bölümünde kanlanma artar ve gebeliğin devamı için gerekli olan kan dolaşımı başlar. Bu aşamada anne adayında herhangi bir fiziksel ya da ruhsal değişiklik yoktur. Belirtmeden geçemeyeceğimizi bir bilgi; Döllenme anında bebeğin cinsiyeti bellidir. Eğer dölleyen sperm X kromozomu taşıyor ise bebek kız, Y kromozomu taşıyor ise erkek olacaktır. Dolayısı ile bebeğin cinsiyetini belirleyen erkek, yani babasıdır. Kadının bebek cinsiyetinde en ufak bir rolü yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir