60’lı yaşlarda eklem ağrısı çekiyorsanız, artrit için kullanılan şu korkunç tabiri duymuş olmalısınız: “Yıpranma ve Aşınma.”

Dünyada milyonlarca insan osteoartritten mustariptir. Romatoid nrtrit genellikle daha ciddi bir hastalık olmakla birlikte daha az görülür ve 100 kişiden birini etkiler. Bu hastalıklardan biri sizde varsa ve boyunuza göre kilonuz çok fazlaysa, ağırlık taşıyan eklemleriniz (omurga, kalça, diz, ayak bileği ve ayaklar) üzerindeki basıncı en aza indirmek için atabileceğiniz en önemli adım fazla kilolarınızdan kurtulmaktır.

Biraz kilo vermeniz bile önemli bir fark yaratabilir. Ayrıca eklemlerinizin ve kemiklerinizin sağlıklı olması ve sağlıklı kalması için diyetinizin yeterince kalsiyum, C ve D vitaminleri içerdiğinden emin olun.

Romatoid artritînîz varsa, bazı besinleri tüketmenin durumunuzu kötüleştirdiğîni fark edebilirsiniz. Belirli yiyecek tipleri ile ağrının artması arasında bir ilişki olup olmadığını anlamak için yediğiniz her şeyin kaydını tutun.

Bazı kişiler daha fazla sebze, muz ve kiraz tüketmenin ağrıları hafiflettiğini ifade eder. Araştırmalar balıkyağında ve bitki tohumlan yağında bulunan esansiyel yağ asitlerini (EYA) tüketmenin artritteki iltihabı azaltabileceğini göstermektedir. Uskumru, sardalye ve somon gibi yağlı balıkları haftada üç kez yemeye çalışın ya da vejetaryenseniz keten tohumu tüketin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir