Lahana: B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içerir. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır.

Diğer İsimleri: Brassica oleracea, Cabbage, Chou commun

Faydaları:

İştah açar.
Kabızlığı giderir.
Mikrop öldürücüdür.
Cinsel gücü ve isteği arttırır.
Öksürüğü keser, balgamı azaltır.
Kandaki şeker miktarını düşürür.
Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir.
Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır.
Romatizma, siyatik, lumbago ve apsede yararlıdır.
Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir.
Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.
Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur.
Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bazı bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir.
Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır.
Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.
Beyaz lahana kilo vermeye yardımcıdır. Tuz dengesini bozmadan su atılmasını sağlar. Yine beyaz lahana selülitlerin kaldırılmasında yararlıdır. Cildi güzelleştirir.
Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana, içerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor.

Nasıl Kullanılır? Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse faydası görülür. Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir