Mide mukozasında bölgesel ya da yaygın bir şekilde kızarıklık olarak bilinen gastrit sorunu olan kişilerin, uygulaması gereken beslenme düzenidir. Bu rahatsızlığın oluşumunda ve seyrinde sigara, stres, alkol gibi etkenler etkili olduğu gibi, beslenme alışkanlıklarımızda etkendir.

Tedavisi için beslenmeye özen göstermek gerekir. Beslenme sırasında yanlış gıdaların tüketimi yanında, uzun süre aç kalmakta yapılan hataların başında gelir. Tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen, sağlıklı beslenme koşullarını sağlayamayan kişiler, mide ağrısı çekerler. Oysa doğru ve sağlıklı olarak beslenerek, mide ağrılarından kurtulmak mümkündür.
Gastrit diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Kesinlikle aç kalınmamalıdır.

Sabah, öğle ve akşam öğünlerinin düzenli bir şekilde, aynı oranlardaki gıdalarla ve her gün aynı saatlerde yapılması gerekir.

Ana öğünler arasına ara öğünler koyarak, öğünde aşırı besin tüketiminin önüne geçilmelidir.

Yemeklerden iki saat sonra tüketilecek meyve, kan şekerini dengelemeye fayda sağlayacak, açlık hissini engelleyecektir.

Yemeklerde ilk yenilen gıdaların çok soğuk yada çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir.

Asit oranı yüksek olan mandalina, portakal, domates gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Bu tür yiyeceklerin suyu mideye zarar verecektir. Hazır meyve suları, kolalar ve asitli içeceklerde aynı etkiyi gösterecektir.

Alkol ve sigara tüketiminden uzaklaşmanız faydalı olacaktır.

Mideyi uyaran, tahriş eden, mide salgısını arttıran koyu kahve, çay sık ve aç karnına tüketilmemelidir.

Baharatlı, acı, ekşi, tuzlu ve yağlı besinlerde midedeki tahrişi arttıracağından, tüketimleri dikkatli yapılmalıdır. Kızarmış besinler, tuz oranı yüksek gıdalar, mayonez, krema gibi yağlı gıdalar, çikolata, turşu gibi gıdalar gastrit şikayetlerini arttıracaktır. Şeker sorunu olmayan kişilerin, güne bir bardak ılık suyun içerisine bir çay kaşığı bal koyarak başlaması, mide sorunlarını azaltacaktır.

Yemek için daha fazla zaman ayırmaya dikkat edilmelidir. Ayaküstü atıştırmak yerine, oturarak düzenli yemekler yenmelidir.

Sabah öğünlerinde az yağlı peynir, şeker hastası olmayanlar için bir tatlı kaşığı bal, açık çay ya da meyve çayları faydalı olacaktır.

Öğle ve akşam öğünlerinde gaz yapmayacak çorbalar, iyi pişirilmiş ve gaz yapmayan sebzeler, ızgara, haşlama, fırında pişirilmiş gıdalar, buğulama, az yağlı makarna ve pilav tüketilmesi hastalara faydalı olacaktır.

Meyvelerin kabuksuz olarak tüketilmesi gerekir. Mide şikayetlerinin arttığı zamanlarda ise, meyve ve sebzenin çiğ olarak tüketilmemesi gerekir. Bu durumlarda fırında, haşlayarak ya da komposto şeklinde tüketim uygun olacaktır.

Ara öğünlerde beyaz peynir, bir dilim ekmek ve bitki çayları tüketilebilir.

Pişmiş et ya da sebze yemeklerinin yanında, az miktarda salata tüketebilirsiniz.

Midenizi rahatsız eden süt, yoğurt gibi besinleri, bir süre diyet listesinden çıkarmalısınız. Bu besinler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Lif oranı yüksek gıdalar midenize dokunmuyorsa, tüketimine devam edebilirsiniz.

Gün içerisinde en az 6-8 bardak su ya da sıvı tüketimine önem vermelisiniz. Bunlar su, asit oranı düşük meyve suları, kafeinsiz içecekler ve bitkisel çaylar olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir