Büyüklerimizden veya eskiler denir ya, koca karı ilaçları olarak duyduğumuz, doğanın en mükemmel armağanları olan bitkilerin karışımları ile saymakla bitmeyecek sağlık sorunlarından tutun da cilt ve saç, tırnak sağlığınız için her derde deva olabilecekleri…

Dilimize “Bitkisel Tedavi” diye çevirebileceğimiz Fitoterapi, insanlık tarihi kadar eski bir bilimdir. Çünkü varlığı, birebir insanın varlığıyla ilintilidir. Aynı şekilde hastalıklar da insanın yeryüzündeki macerasıyla birlikte ortaya çıkmış ve insanlar bu hastalıklara çare bulmak amacıyla en önce doğaya koşmuşlardır. Bitkilerle tedavi, günümüzde de modasını yitirmeyen bir bilimdir. Uzak geçmişin doğal reçetelerinin halen birçok hastalığa çare olması, özellikle uzmanlarca hazırlanan sentetik ilaçların bir takım yan etkilerinin ortaya çıkması, bu bilime olan ilginin artarak devam etmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Binlerce bitki çeşitli kullanım alanları var, yazmakla bitmez. Bu yüzden ben sizler için elinizin altında en kolay bulabileceğiniz, en az faydaları ile birlikte biraz süzgeçten geçirilmiş haliyle aydınlatacağım…

Keten Tohumu: Gastrolojik problemlere bire bir gelen bir tohum türü olan keten, mide ve bağırsak sorunlarına veya bağırsakları yumuşatarak, kabızlığa karşı iyi gelmektedir. Kemikleri güçlendirici etkisiyle özellikle menopoz döneminde bayanlar için çok yararlı olmaktadır. Ayrıca bu dönem çerçevesi için uzmanlar bayanların östrojen desteği olarak keten tohumunu düzenli bir şekilde kullanmalarını öneriyorlar. Kilo vermek isteyenler için can simidi olan keten tohumu ve keten tohumu yağı iki önemli sebepten dolayı zayıflatıcı etkiye sahiptir. Bunlardan birincisi insana tokluk hissi veriri ve yeme dürtüsünü baskılar. İkincisi ise bağırsakların ve sindirim sisteminin daha düzenli ve iyi çalışmasını sağlar. Salata, hamur işleri ve yemeklerde kullanılan keten tohumu, insan sağlığını etkileyen birçok hastalığa engel oluyor. Oda sıcaklığında 1 yıl tazeliğini koruyan keten tohumu öğütülmesi halinde hava geçirmez kapaklı bir kavanozda 30 gün boyunca saklanabiliyor. Keten tohumu omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olmakla birlikte az miktarlarda magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. Hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması önerilir.

Ginkobiloba (Japon Eriği): Unutkanlıktan yakınıyor veya sürekli yorgun hissediyorsanız doğal redbull enerji içeçeği olan ginko çayından faydalanabilirsiniz. Dikkat gerektiren veya yoğun stresli işlerde çalışanların; dikkat, enerji ve performansını artırmak için önerilmektedir. Stresten veya yoğun iş temposundan kaynaklanan unutkanlık sorunu olanlar için doğal bir çözümdür. Hafıza ve konsantrasyonu güçlendirerek aynı zamanda enerji takviyesi de sağlar. Vitiligonun (ala) durdurulmasına ve yeniden pigment oluşumuna yardımcı olabilir. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Serbest radikallerin hücre tahribatını azaltır. (Doğal antioksidan). Kan yapıcıdır. Soğuk el ve ayaklarda faydalı olabilir. Yaşlılarda, bunama belirtilerini azaltabilir. Alzheimer hastalığında yardımcıdır.

Ekinezya (Koni Çiçeği), (Echinacea purpurea): Soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerindendir. her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, akne (iltihaplı sivilce) boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarı ile kullanılmaktadır. Doku yenilenmesini hızlandırma gücü ile cilt gençliğinin korunmasında etkili bir fonksiyona sahiptir.

Adaçayı (Clary Sage): Adaçayı cenneti olan adamızda, hafta sonları yapacağınız yürüyüşlerde bolca karşınıza çıkacak olan bu şifa dolu bitki, antiseptik özelliğiyle akne (iltihaplı sivilce) çıban, boğaz enfeksiyonuna çok iyi gelmekle birlikte yüksek tansiyon ve özellikle bayanların ağrılı regl dönemi geçirmelerini, düzensiz period yaşamalarını engelleyici güce sahiptir.
Ekaliptus (Blue Gum): Keskin bir kokuya sahip olmasıyla astım, bronşit, sünizit, soğuk algınlığı, şiddetli öksürük gibi septomların geçirilmesinde biçilmiş kaftan olan okaliptus yaprakları ayrıca kötü sirkülasyonada iyi gelerek bayanlardaki selülit problemine de çözüm sunmaktadır.

Doga! En küçük bir çaba harcamadan ve mükemmel bir kusursuzlukla en basit maddeden son derece farklı seyler yaratıyor; hepsinin üzerine de ince bir tül örtüyor. Yarattığı her bir parçanın kendine has özellikleri, her bir durumun ayrı açıklaması var ama sonuçta hepsi birlikte bir bütünü oluşturuyorlar.”

Ne güzel özetlemiş Goethe…

Şifa demek sağlık, sağlık ise güzelliktir ve şifa çevremizde, her yere serpiştirilmiş… İster besinleriniz içerisinde yiyecek olarak veya özlerinden oluşturulmuş yağ damlacıkları şeklinde aromatik hatta çay şeklinde de bu nimetlerden yararlana bilirsiniz. Güzel bir haftanın sizi karşılaması dileğiyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir