Hafta hafta annedeki değişimler ve bebeğin gelişimi: Gebelik dönemi boyunca gerek anne adayında gerekse bebekte büyük değişimler olur. Annenin vücudu yeni bir şekil alır. Pek çok fiziksel ve kimyasal değişime ve bütün bu değişimlerin sonucu olarak da daha önce yaşamadığı farklı durumlarla karşı karşıya kalır.

Gebelik boyunca bebeğin yaşadığı süreç ise çok daha karmaşık, bir o kadar da hayret vericidir. Ana rahmindeki yumurtanın döllenmesinden, anne karnındaki bebeğin her şeyiyle küçük bir insan haline gelmesi süreci büyük bir mucizedir.
Gebelik boyunca annenin ve bebeğin durumu hafta hafta bölümlere ayrılarak incelenir. Hafta hafta gebelik dönemi boyunca bebekte ve annede ne tür değişiklikler olduğunu aşağıdaki listeden görebilirsiniz.

Gebelik

Gebelik 3’er aylık dönemler halinde ele alınır ve bu dönemler birinci, ikinci ve üçüncü trimester (latince: üç ay) olarak adlandırılır.

Gebeliğin başlangıç tarihi olarak da, ilişkiye girilen gün değil, o günden yaklaşık 14 gün öncesi, yani son adet kanamasının ilk günü kabul edilir. Her ne kadar bu şekilde 3 er aylık dönemlere ayrılmış olsa da durumu karışıklıklardan arındırmak için gebelik ay olarak değil hafta olarak takip edilir. İnsanlarda gebelik 280 gün (9 ay 10 gün), hafta olarak da ortalama 40 hafta sürer.

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için bebeğin 40 haftayı tamamlaması önemlidir. 37. hafta ile 40. hafta arasında doğan bebekler artık pramatüre olarak kabul edilmese de, bu bebeklerde de, normal zamanında doğan bebeklere oranla daha fazla sağlık sorunu görülmektedir. En sık karşılaşılan rahatsızlıklar solunum sistemiyle ilgili olmaktadır.

Buradaki bilgilerin bilgilendirme amacıyla verildiğini hatırlatmak isteriz. Normal bir gebelik dönemi geçiren annelerin tamamına yakını bu süreci aynı şekilde geçirmekle birlikte, her anne ve bebeği özeldir ve her annenin gebeliği de kendine has özellikler gösterebilir.

1. Trimester

1. Hafta
2. Hafta
3. Hafta
4. Hafta
5. Hafta
6. Hafta
7. Hafta
8. Hafta
9. Hafta
10. Hafta
11. Hafta
12. Hafta
13. Hafta

2. Trimester

14. Hafta
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
18. Hafta
19. Hafta
20. Hafta
21. Hafta
22. Hafta
23. Hafta
24. Hafta
25. Hafta
26. Hafta

3. Trimester

27. Hafta
28. Hafta
29. Hafta
30. Hafta
31. Hafta
32. Hafta
33. Hafta
34. Hafta
35. Hafta
36. Hafta
37. Hafta
38. Hafta
39. Hafta
40. Hafta
41. Hafta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir