Kakule (Elettaria cardamomum): İkiçenekliler sınıfının, zencefilgiller familyasından bir bitkidir. Hindistan’da ve Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Meyvesi 1-2 cm boyunda bir kapsüldür. İçinde birbiri üzerine oturan siyah, prizmatik tohumları vardır. Meyveler tamamen olgunlaşmadan toplanır. İçeriğinde sineol, terpineol ve asetat vardır.

Faydaları:

İştah açar.
Baş ağrısını geçirir.
Cinsel gücü arttırır.
Vücuda rahatlık verir.
Ağız kokusunu giderir.
Vücuda ferahlık verir.
Sindirim sistemini uyarır.
Tükürük akışını hızlandırır.
Sindirim işlemini kolaylaştırır.
Hafızayı güçlendirici özelliği vardır.
Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir.
Tadı ve kokusu ile bulantı ve kusmaya karşı da faydalıdır.

Nasıl Kullanılır? Olgunlaştığında toplanıp güneşte kurutulan yeşilimsi ya da sarımsı gri meyvalarının kapsül kılıfı ayıklanmış tohumları kullanılır. Tohumları bütün olarak yutulabileceği gibi parçalanıp kaynatılarak da içilebilir ya da baharat olarak kullanılır.

Kakulenin sahip olduğu hoş kokusunun ve uçucu yağın kaybolmaması için tohumlar bütün olarak alınmalı ve kullanılacağı zaman öğütülmelidir. Hem tedavi amacıyla hem de baharat olarak kullanılabilen kakulenin, özellikle kahveye katılarak tüketimi yaygındır.

Öğütülmüş şekilde satılan kakule aromasını yitirir. Bu yüzden kabuklu halde almak gerekir. Kakule meyvası kullanılacağı zaman ezilmelidir. Malabar Kakulesi diğer kakule türleri içerisinde en kaliteli olanıdır.

Kakule Çayı: Bir kahve kaşığı kakule bir bardak kaynar suya konulur ve 10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. Kakule kaynatılmamalıdır.

Uyarı: Akut gastrit, mide ve onikiparmak barsağı ülseri olanlar kullanmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir