Gebeliğin 38. haftasında annedeki belirti ve değişimler:

Bu hafta çok kritik bir sınır. Doğumların büyük bir bölümü bu haftadan itibaren başladığından, doktorlar bu haftada hamileliğinizi miadını doldurmuş olarak kabul ederler.

Bu yüzden de ne zaman çantanızı alıp hastaneye gitmeniz gerektiğini bilmenizde fayda var. Bu da gerçek doğum sancılarının öğrenmekle mümkündür:

Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği kasılmaların düzenli aralıklarla oluşmalarıdır. Önceleri, daha az sıklıkla olan kasılmalar, belli bir aşamadan sonra, 10 dakika da 3 kez ortaya çıkar ve her bir kasılma 50 saniye sürer. İstirahatle geçmez. Zaman geçtikçe şiddeti artar. Bu belirtiler sizi, hastaneye gitmeniz gerektiği konusunda uyarır.

Bu haftaya kadar rahim ağzınız ve onu rahim içine bağlayan kanal, sümüğümsü bir tıkaç tarafından doldurulmaktaydı. Bu tıkacın amacı, bebeği vajinadan gelebilecek mikrop ve enfeksiyonlara karşı korumaktır.  Bu mukus tıkacın vajinanızdan atılması halk arasında ‘nişan gelmesi’  olarak adlandırılır. Kanlı sümüksü bir akıntıdır.

Nişan doğumdan birkaç hafta önce gelebileceği gibi sadece bir kaç saat önce de gelebilir. Ek belirtilere göre hareket etmek gerekir.

Gebeliğin 38. haftasındaki bebeğin gelişimi:

Koordinasyonu iyice gelişti, özellikle elleriyle cisimleri rahatlıkla kavrayabilir hale geldi.

Bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkı da giderek birikmeye başladı. Mekonyum koyu yeşil-siyah renkli bir maddedir ve bebek herhangi bir nedenle sıkıntıya girdiğinde ilk olarak kakasını yapar. Bu dışkı normal şartlarda doğumdan sonraki ilk 24 saatte çıkarılır.

Yağ depolamaya güzelleşmeye devam eder, vücut günde 15-30 gr. Arası depolar, genellikle erkek bebekde yağ deposu daha fazla olur ve kızdan daha ağır doğar,

Solunum kaslarını güçlendiren, solunum egzersizleri sürer,

İçerdeki günlerinin bitmesini dört gözle bekler muhtemelen şu şarkıyı söyler; “Bir gece ansızın gelebilirim ?”

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 48 cm. ve ağırlığı 2950 (2500-3650) gr.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir