Baş Dönmesi Nedir? Vücut dengesinin sağlanmasına engel olan çeşitli durumlar sonucu görülen sersemlik hali ve denge kaybıdır. Kişinin çevresindeki eşyaların etrafında ya da eşyaların kişinin etrafında döndüğünü hissettiği ileri derece baş dönmesi ise vertigo olarak adlandırılır. Birinci tip baş dönmesi çoğunlukla geçici bir durumdur ve kendiliğinden düzelebilir.

Örneğin; Açlıktan ya da yorgunluktan kaynaklanan baş dönmeleri gibi. Fakat baş dönmesi şikayetleri sürekli görülüyorsa ve şiddetliyse yani kişide, adeta dünyanın kendi etrafında döndüğünü hissettirecek derecede bir baş dönmesi (vertigo) yaşanıyorsa, önemli bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceği için, vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekir.

Baş Dönmesinin Nedenleri: Baş dönmesinin nedenleri arasında ilk sırayı açık ara önde iç kulak sorunları alır. 5’te 1 oranında ise beyin ve beyincik gibi merkezi sinir sisteminden kaynaklanan baş dönmelerine rastlanır. Başlıca baş dönmesi nedenleri iç kulak iltihabı, yüksek ya da düşük tansiyon, çeşitli kalp ve damar hastalıkları, menenjit gibi sağlık sorunları olarak sayılabilir.

Baş Dönmesi Belirtileri: Baş dönmesinin en belirgin işareti denge kaybıdır. Bunun yanında, baş dönmesine bulantı, kusma, kulak çınlaması, baş ağrısı, uyuşma gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Baş Dönmesi için şifalı bitkiler: Baş dönmesine engel olan etkileri ile Zencefil, Çıbanotu, Ökse Otu, Ginko, Kereviz, Civanperçemi, Balkabağı, Papatya, Alıç, Rezene, Nane, Cezayir Menekşesi ve Sedefotu faydalıdır.

Zencefil: Kuran’da da ismi geçen bu değerli bitkiden yapacağınız çayları içebileceğiniz gibi limonatanıza bir parça taze zencefil katabilir ya da taze zencefili ciğneyebilirsiniz.
Alıç: 1 çay kaşığı kadar alıç yaprağı ve çiçeğinin 1 bardak kaynar derecedeki suda 1 dakika kadar demlendirip hazırlayacağınız çaydan günde 2-3 bardak içebilirsiniz.
Kabak Çekirdeği: Bir avuç kabak çekirdeği baş dönmesi şikayetlerinizi gidermeye yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir