Doğum tarihi: 18 Haziran 1977
Kaç yaşında: 46
Burcu: İkizler
Meslek: Siyasetçi
Doğum yeri: Ankara

Dilan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Annesi Karadenizli. Babası Tunceli doğumlu 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevli sendikacı Yücel Yeşilgöz’dür. Babası 12 Eylül darbesinin hemen ardından, 1980 yılında Türkiye’den kaçarak Hollanda’da sığınma talebinde bulundu. Babası Yücel Yeşilgöz, uzun yıllar Hollanda’da Utrecht Üniversitesi Kriminoloji bölümünde doçent olarak çalıştı. Dilan Yeşilgöz de 1984 yılında annesi ve kız kardeşiyle birlikte kaçak yolla bir tekneyle Yunanistan’ın Kos adasına geçti ve oradan bir mülteci olarak Hollanda’ya sığındı.

Dilan Yeşilgöz, Amsterdam’da büyüdü. 1991 ve 1997 yılları arasında, Hollanda’da Amersfoort’taki Vallei Koleji’nde ortaöğretimini tamamladı. Ardından sosyal ve kültürel bilimler alanında Vrije Üniversitesi’nde eğitim gördü ve 2003 yılında Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesi aldı.

2014 yılında doktor Rene Zegerius ile evlendi. Amsterdam’da hayatını sürdürüyor. Çok seviyede Felemenkçe, İngilizce, Kürtçe, orta seviyede Almanca konuşabilmektedir.

Dilan Yeşilgöz Zegerius, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde (VVD) siyasete atıldı. VVD’den 2017 yılında milletvekili seçildi, aynı zamanda yoksulluğun azaltılması amacıyla sürdürdüğü çalışmalarında 2014 yılında Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Belediye Meclis Üyesi oldu.

Dilan Yeşilgöz, 25 Mayıs 2021 tarihinde Hollanda Hükûmeti’nde Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyor. Hollanda başbakanı Mark Rutte’nin 10 Temmuz 2023 tarihindeki istifasının ardından olası haleflerinden biri olarak Dilan Yeşilgöz Zegerius’tan bahsedildi. 12 Temmuz 2023 tarihinde adaylığını resmen açıkladı ve Telegraaf’a göre parti yönetim kurulu yeni başbakan adayı olarak onu tercih edilen aday olarak ilan etti.

Siyasi hayatına Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde başladı. 2014 ve 2017 yılı seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi. 25 Mayıs 2021 tarihinde Hollanda Hükûmeti’nde Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyor.

Partisi:

Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir