Doğum tarihi: ?? ?? 1947
Kaç yaşında: 76
Meslek: Karikatürist

Ateş Benice, 1947 yılında doğmuştur. Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ismiyle eğitimine devam eden İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünden mezun oldu.

Ateş Benice, çizgi filme Orhan Büyükdoğan ile başladı ve Tonguç Yaşar ile birlikte reklam filmleri yaptıktan sonra Derviş Pasin ile uzun süre filmler üretti.

“Bir Karınca Ailesi” adlı 8 dakikalık filmi Televizyonlarda yayınlanan ilk Türk çizgi filmlerindendir. TRT’de ekrana gelen bu çizgi dizinin 22 ülkeye satışı gerçekleşmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulubü’nün düzenlediği yarışmalarda birçok ödül almıştır.

1975 yılında. Hürriyet gazetesinde beraber çalıştığı arkadaşı karikatürist Bülent Arabacıoğlu’nun yarattığı “Tipitip” adında bir çizgi tip karakterinden sonra Hürriyet gazetesinden birlikte ayrılarak Hürriyet’in yayın yönetmeni Nezih Demirkent’in de yardımlarıyla karikatürist arkadaşı Bülent Arabacıoğlu ile birlikte Tipitip’ten yola çıkarak “Tip Ajans”ı kurdu. 3 sene boyunca çok güzel çalışmalar yaptılar.

Filmlerini genellikle sipariş üzerine hazırlayan ve yarışmalarda birçok ödülü olan Ateş Benice, 1976 yılında Akşehir ve Zagrep’de başarılar kazanmıştır. 1982 yılında Ateş Benice’nin Stereo isimli kısa filmi, Zagreb Film Festivali’nde gösterilmiştir.

1984 yılında Derviş Pasin ve Ateş Benice tarafından kurulan Pasin – Benice stüdyosu TRT için çeşitli projeler üretmiştir. Bunlardan en meşhurları Karınca Ailesi ve Evliya Çelebi isimli yapımlardır. Ateş Benice, Derviş Pasin ile birlikte kurduğu stüdyoda uzun metrajlı ilk Türk çizgi filmlerinden biri olan Boğaç Han’ı gerçekleştirdi. Derviş Pasin – Ateş Benice ikilisi Neden Çizgi, Tomurcuk, Selvi’nin Fırçasından, Karınca Ailesi gibi dizilerin yanında Uykudan Önce programının jeneriğini de hazırladı.

Derviş Pasin ile Ateş Benice, Türkiye’de çizgi film alanında birçok şeyin öncülüğünü yapmışlardır.

Ödülleri:

1983 – Antalya Film Şenliği, Altın Portakal Ödülü – En İyi Üçüncü Kısa Film (Sentez)
1999 – 11. Ankara Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Canlandırma Dalı, Birincilik Ödülü (Dünyayı Kurtaran Adam)
1979 – Nasreddin Hoca Çizgi Filmleri Yarışması, İkincilik Ödülü (Hoca Birgün)
1978 – Kültür Bakanlığı “Nasreddin Hoca” konulu Çizgi Film Yarışması, İkincilik Ödülü (Hoca Birgün)
1976 – 3. BÜSK Kısa Film Yarışması, Canlandırma Kategorisi, Birincilik Ödülü (Düğüm Nasıl Çözülür?)

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler:

1998 – Dünyayı Kurtaran Adam
1992 – Midas’ın Kulakları
1989 – Az Gittik Uz Gittik
1984 – Bir Karınca Ailesi
1983 – Sentez
1980 – Stero
1978 – Hoca Birgün
1976 – Düğüm Nasıl Çözülür?
1970 – İnsanız Biz

Derviş Pasin Kimdir?

Bülent Arabacıoğlu Kimdir?

One thought on “Ateş Benice Kimdir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir