Doğum tarihi: 11 Ağustos 1950
Kaç yaşında: 73
Burcu: Aslan
Meslek: Karikatürist, Ressam
Doğum yeri: Eskişehir

Karikatürist Bülent Arabacıoğlu, En Kahraman Rıdvan ve Tipitip karakterlerinin babasıdır.

Bülent Arabacıoğlu, 11 Ağustos 1950 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. İlkokul, ortaokuldan ve sanat okulunu Eskişehir’de bitirdikten sonra 1968 yılında İstanbul’a üniversite eğitimi için gitti. Bülent Arabacıoğlu, 1972 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden harita mühendisi olarak mezun oldu. Fakat asıl yapmak istediği işin karikatür çizmek olduğunu kavrayarak, yurtdışına karikatür, çizgi roman üreten bir ajansta, asgari ücretle çalışmaya başladı.

İlk karikatürü 1971 yılında Papağan dergisinde yayınlan Bülent Arabacıoğlu’nun, Çarşaf, Laklak, Gırgır, Hıbır, Hbr Maymun, Dinozor, Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yayınlandı.

1973 yılında Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. 1973 & 1977 yılları arasında Sezgin Burak’ın Bizimkiler’ adlı çizgi bant karikatürlerine yardım etti. Hürriyet gazetesinde Bülent Düzgit, Mahmut Karatoprak, Öznur Kalender ile çok güzel çalışmalar yaptı. Bu dönemde Semih Balcıoğlu, Aziz Nesin, Nehar Tüblek gibi abi sayılan isimlerle ‘Çarşaf’ dergisi kuruldu. Çarşaf mizah dergisinin ilk karikatüristleri arasına katıldı.

Çarşaf dergisinde ünlü kişilerin portre karikatülerini çizdi. Lak Lak’a Gani Müjde ile birlikte bazı televizyon dizilerinin parodilerini ve Mamçakoğlu Cüneyt bantını; Gırgır’a ise En Kahraman Rıdvan çizgi roman serisini ve tam sayfa yayınlanan panaromik görüntülülerden oluşan esprileri ve sayısız karikatürü hazırladı.

1975 yılında kısa dönem askerlik görevini yaptı. 1975 yılında “Tipitip” adında bir çizgi tip karakteri yaptı. Hürriyet gazetesinden ayrılarak Hürriyet’in yayın yönetmeni Nezih Demirkent’in de yardımlarıyla karikatürist arkadaşı Ateş Benice ile birlikte Tipitip’ten yola çıkarak “Tip Ajans”ı kurdu. 3 sene boyunca çok güzel çalışmalar yaptılar. 1980 yılına kadar 3 yılık dönemde bir Türkiye rekoru olan 52 adet çizgi film üretti, televizyon ve sinemalarda yayınlattı. 1979 yılında Lak Lak dergisinde çizdi. 1980 yılında firmasını kapatıp Gırgır dergisinde çalışmaya başladı.
1980 yılından itibaren Gırgır ve Fırt dergisine transfer olan Bülent Arabacıoğlu, Oğuz Aral yönetimindeki dergilerde estetik yönü en gelişmiş ve en sevimli çizgi stiliyle çalışmalarını sürdürdü. Burada 1980’de en şöhretli çizgi roman karakteri olan En Kahraman Rıdvan’ın pek çok öyküsünü çizdi.

‘Kalabalık sayfa’ olarak da bilinen panoramik ve tematik tam sayfa karikatürlerinin ilk örnekleri Bülent Arabacıoğlu tarafından Gırgır dergisinde yayınlanmıştır. İlerleyen yıllarda bu türün örneklerini diğer dergilerde ve özel çalışmalarla yayınlamıştır. Hatta bu panoramik çalışmaları reklam sektöründen de ilgi görmüş ve bazı özel firmalarca takvim, afiş vb. materyallerde kullanılmıştır.

Bülent Arabacıoğlu’nun hayvanlar alemini anlatan bir çalışması zamanın Tatilya Eğlence Merkezi’nde 40 metre çevresi bir yüzeye de uygulanmıştır.

Çizgi roman ve karikatür eserlerinin yanı sıra çizgi film çalışmaları da olmuştur. Kent Gıda’ya yarattığı Tipitip karakteri için, Türkiye’de animasyon sektörünün henüz bulunmadığı ve teknik imkânların çok kısıtlı olduğu 70’li yıllarda, ortağı Ateş Benice ve eşi Türkan Arabacıoğlu’nun yardımıyla hazırladıkları birer dakikalık bölümlerden oluşan çizgi dizi TRT’de yayınlanmıştır. Teknik eksikliklerin bu tür çalışmaları neredeyse imkânsız kıldığı bu dönemde birer dakikalık çizgi filmleri haftalık periyotlarla yayınlamak bu sektör için büyük bir başarı olarak kabul edilmekteydi. Tipitip’in çizgi animasyonlarında seslendirmesinde Şener Şen gerçekleştirmişti.

Yıllarca Gırgır dergisinde istikrarlı bir şekilde özgün senaryolarıyla ve özenli çizgileriyle var olmuştur. 1989 yılında 25 arkadaşı ile birlikte Hıbır mizah dergisini çıkartmaya başladı.

1992 yılında; yıllarca çizdiği Tipitip karakteri ile özdeşleşen Kent Gıda şirketinin, Cemil Tahincioğlu başkanlığındaki Ambalaj ve Grafik bölümünün müdürü oldu.

Bülent Arabacıoğlu 1998 yılında by-pass ameliyatı oldu.

2000 yılında kısa bir süre yayında kalan Solak mizah dergisinde de çizimler yaptı.

2006 yılında Kent Gıda A.Ş.’nin İngiltere kökenli Cadbury şirketine satılmasından sonra Cemil Tahincioğlu’nun kurup yönettiği ArtPoint Grafik Tasarım ve Reklam Ajansında Genel Müdür Yardımcısı ve Sanat Danışmanı olarak çalışmaya başladı.

Bülent Arabacıoğlu, 1974 yılında Türkan Arabacıoğlu (Bolkol) ile Eskişehir’de evlendi. 1977 yılı doğumlu oğlu vardır.

Kitapları:

En Kahraman Rıdvan – Pislik
En Kahraman Rıdvan – Robotlar
En Kahraman Rıdvan – Banker
En Kahraman Rıdvan – Hong Kong’da
En Kahraman Rıdvan – Baba Rıdvan
En Kahraman Rıdvan – Aşık Oluyor
En Kahraman Rıdvan – Omista

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir