Menopoz, kadınlarda östrojen hormonu üretiminin giderek azalmaya başladığı ve tükendiği döneme denir. Bu dönemde doğurganlık giderek azalır.

Türkiye’deki kadınlarda görülme yaşı tam olarak bilinmemekle birlikte, bir ortalama vermek gerekirse, Menopoz genellikle 45-55 yaşları arasında görülür. Sigara Menopoz’un daha erken yaşlarda başlamasına neden olabilir.

Belirtileri: Özellikle gece ateş basmaları, terlemeler, çarpıntı; kontrasyon bozuklukları, unutkanlık, sıkıntı, gerginlik, depresyon gibi psikolojik sorunlar; vajinada kuruluk, kemik yoğunluğunda azalma (Osteoporoz), meme dokusu kaybı, ciltte incelme, ciltte görülen kırışıklık ve sarkmalar, cinsel ilişkide ağrı, kaşıntı, sık idrara çıkma, idrar yapmada zorlanma ve tuvalete zor yetişme olarak sayılabilir.

Bu dönemde kemik yoğunluğundaki azalma sonucu kırık oluşma riski artmaktadır. Menopoz Dönemi’nde uygulanacak östrojen tedavisinin yanında kalsiyum takviyesi bu riski büyük oranda azaltmaktadır. Gerekiyorsa D vitamini takviyesi de yapılır.

Menopoz’un belirtileri ve buna bağlı olarak da kadınlarda meydana getirdiği huzursuzluk ve yaşam kalitesindeki bozulma, uygulanacak çeşitli tedavilerle azaltılabilmektedir. Doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir