Doğum tarihi: ?? ?? 1947
Kaç yaşında: 76
Meslek: Besteci, Müzisyen
Doğum yeri: Kınalıada, İstanbul

Cenk Taşkan, Türkiye Ermenisi besteci ve müzisyendir.

Cenk Taşkan, 1947 yılında İstanbul, Kınalıada’da doğmuştur. Cenk Taşkan, her ne kadar Kınalıada’da doğsa da anne tarafından kökenleri Erzican, baba tarafından ise Kayserili. Asıl adıyla Majak Toşikyan olan Cenk Taşkan, Türkiye Ermenisi besteci ve müzisyendir. Feriköy Ermeni Okulunda okudu. Müziğe Feriköy Kilise Korosu’nda ilgi duymaya başladı.

1965 yılında profesyonel müziğe Yavuz Özışık orkestrasında gitarist olarak başlayan Cenk Taşkan, 1966 yılında askere gidene kadar Erol Büyükburç Orkestrası’nda gitar çaldı. Denizli’de 24 ay askerlik yaptı. Askerde iken beste yapmaya başladı.

Cenk Taşkan, şarkı sözü yazarı Mehmet Teoman ve Nükhet Duru ile Türkiye’nin ilk ekip çalışmasını gerçekleştirdi. 1977 yılında ilk albümleri “Bir Nefes Gibi” çeşitli yayın organları tarafından son 30 yılın en iyi albümü seçildi.

Cenk Taşkan, Türkiye’deki popüler müziğin zirvede olduğu 1970’li yıllardan 1990’lı yılların sonuna kadar Nükhet Duru başta olmak üzere birçok şarkıcının söylediği önemli şarkıların bestecisidir. Aynı zamanda orkestralarda uzun yıllar gitarist olarak yer almıştır. “Beni Benimle Bırak”, “Anılar”, “Cambaz”, “Bir Nefes Gibi”, “Harp ve Sulh”, “Kaldırımlar” ve daha birçok önemli şarkı Cenk Taşkan’ın bestesidir.

1977 yılında Korhan Abay ve Ali Poyrazoğlu ile birlikte yaptığı “Yaşa Sevgili Dünya” adlı kabare kapalı gişe oynadı. Şiir 45’liğini yaptığı Hastane isimli eseri, Sezen Aksu tarafından başka sözlerle Dört Günlük Bir Şey olarak okundu.

Cenk Taşkan, başta Nükhet Duru, Hümeyra, Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, Coşkun Demir, Tanju Okan, Sibil Pektorosoğlu, Sezen Aksu, Zuhal Olcay, Aşkın Nur Yengi ve Levent Yüksel olmak üzere birçok şarkıcıyla çalıştı.

1981 yılında Kanada’ya yerleşen Cenk Taşkan, 1996 yılında Türkiye’ye dönene kadar orada yaşadı. Kanada’da Ermenice besteler yaptı. Megahit-Uluslararası Akdeniz Şarkı Yarışması’nda Yaşam boyu onur ödülü aldı.

1996 yılında yeniden Türkiye’ye döndüğünde Mehmet Teoman ve Nükhet Duru ile yeniden bir araya gelerek Mühür isimli albümü yaparlar. Albüm başarılı olur. Aynı zamanda Nükhet Duru’nun orkestrasında gitarist olarak sahne almaya başlar.

1998 yılında Nezihe Araz’ın yazdığı Hakan Altıner’in yönettiği ‘‘Bu Bir Efsane: Cahide’’ adlı müzikalin özgün şarkı sözleri Mehmet Teoman’a, besteler ise Cenk Taşkan’a ait. Müzikalde Nükhet Duru, Cahide Sonku’yu canlandırırken, Türk Tiyatrosu’nun usta oyuncularından Tomris Giritlioğlu, Alp Öyken, Ayberk Atilla, Mehmet Ulay ve Hakkı Şen de rol aldı.

Aynı dönemde Ayten Alpman, Zuhal Olcay, Levent Yüksel ve Işıl Yücesoy gibi bir çok şarkıcıya bestelerini verdi. Devlet tiyatrolarından aldığı teklif ile birçok oyuna müzikler yazdı. Devlet Tiyatrosu’ndaki, ‘Çöl Fırtınaları’, ‘Ölüleri Gömün’, ‘Frankenstein’ın müziklerini yaptı.

Cenk Taşkan, evlidir ve bir oğlu vardır.

2005 yılında Avrupa Birliğine üyelik sürecine destek amacıyla yapılan “Sevgiyle El Ele” konserlerinde orkestra şefliği, koro ve orkestra aranjörlüğü yaptı. Nükhet Duru, 60 kişilik Surp Vartanants Korosu ve Bartev Garyan’ın katılımıyla yapılan, canlı olarak kaydedilip CD olarak piyasaya çıkan konserde sadece kendisine ait Ermenice ve Türkçe eserler seslendirilmiştir.

Cenk Taşkan, Ermeni müziğine katkıları nedeniyle Ermenistan hükümeti tarafından 2010’da “Gomidas” şeref madalyasına layık görüldü.

Aktamar kilisesi için bestelediği oratoryo Marmara gazetesinin 70. yıl kutlamasında senfonik orkestra, koro ve solistler tarafından seslendirildi. Hrant Dink için bestelediği oratoryo, ilk kez 2012’de Hrant Dink ödül töreninde seslendirilmiştir.

Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü anma etkinlikleri çerçevesinde 24 Eylül 2015 tarihinde Ermenistan Diaspora Bakanlığı tarafından Erivan’a sadece kendi eserlerini sergilemek amacıyla davet edilmiştir. Konserin ilk yarısında, kendisine Hagop Mamigonyan şefliğinde Lusavoriç Korosu, Senfonik Orkestra ve değişik tarzlarda 3 Solist katılmıştır. Cenk Taşkan’ın Ermenice eserleri Bartev Garyan, Sibil Pektorosoğlu ve Lida Köseoğlu tarafından seslendirildi. İkinci yarısında ise, Cenk Taşkan’ın Hrant Dink için bestelediği, sözleri Bercuhi Berberyan’a ait olan Hrant Dink Oratoryosu’nun prömiyeri Erivan’da gerçekleştirildi. Cenk Taşkan’a sahnede, Şef Hagop Mamigonyan yönetimindeki Lusavoriç Korosu, Solistler Kevork Tavityan, Aylin Ateş ve Boğos Yeğyazar eşlik etti.

Aynı Oratoryonun İstanbul prömiyeri 24 Ocak 2016 da Lütfi Kırdar salonunda gerçekleşti. Solistlerın kadrosuna Soprano Doktor Karin Çubukcuyan Bozkurt katıldı.

Yine aynı Oratoryo 16 Nisan 2016’da ABD, Los Angeles’ta İstanbul Ermenileri Derneği tarafından organize edilerek Ambassador Auditorium (Pasadena)’da sahnelendi. Katılan Sanatçılar, Maestro Stepan Gozumian idaresinde Pan Armenian Korosu, Soprano Alenoush Yeghnazar, Soprano Nadima Avakian, Tenor Raffi Kerbabian.

350’den fazla yayımlanmış eseri olan Cenk Taşkan’ın popüler olan parçaları arasında Nükhet Duru’nun seslendirdiği Beni Benimle Bırak, Cambaz, Anılar sayılabilir.

Eserlerini seslendiren sanatçılar: Nükhet Duru, Nilüfer, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Tanju Okan, Neco, Zuhal Olcay, Hümeyra, Ayşegül Aldinç, Modern folk üçlüsü, Coşkun Demir, Nil Burak, Salim Dündar, Beyaz Kelebekler, Ferdi Özbeğen, Pakize Suda, Mustafa Süder, Deniz Arcak, Cenk Eren, Kartal Kaan, Deniz Türkali, Yeşim Salkım, Levent Yüksel, Goncagül Sunar, Petro, Atılgan Gümüş, Ayten Alpman, Demet Tuncer, Ayça Varlıer, Sibil Pektorosoğlu, Aylin Ateş, Kevork Tavityan, Andre, Işıl Yücesoy sayılabilir.

Cenk Taşkan, 26 Nisan 2015 tarihinde 15. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde Çöl Fırtınaları oyunu ile Özgün Tiyatro Müziği Ödülüne layık görüldü.

24 Nisan 2016’da 16. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde, Frankenstein oyunu ile En İyi Efekt Tasarımı ödülünü aldı.

Kitapları:

2021 – Beni Benimle Bırak – Majak Toşikyan’dan Cenk Taşkan’a

Besteci Ve Aranjör Olarak Yer Aldığı Müzikaller Ve Çeşitli Organizasyonlar:

1977 – Yaşa Sevgili Dünya
1998 – Bu Bir Efsane: Cahide’’ müzikali
1999 – 7 Kocalı Hürmüz (1999 versiyonu)
2000 – Hep Aynı Yaygara (aranjör)
2000 – Leblebici Horhor Sğa (aranjör)
2001 – Sarıpınar 1914 (İstanbul belediye şehir tiyatroları)
2002 – Tri Peypırs Kabare Show (aranjör)
2003 – No Savaş Yes Manken
2004 – Kamelyalı Kadın
2005 – İyi Aile Çocuğu
2006 – My Hoş Kabare
2007 – Casablanca
2007 – Müzikaldeki Hayalet
2010 – Ölüleri Gömün (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
2010 – Sultan-i Seyirlik (İstanbul 2010 avrupa kültür başkenti)
2011 – İstanbul Ali Sami Yen Stadyum Kapanış Seremoni Müzikleri
2011 – İstanbul Türk Telekom Arena Stadyumu Açılış Seremoni Müzikleri
2011 – Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı 91. Yıl Kutlama Müzikleri
2011 – Yamak Ahmet Dizi Müzikleri (TRT)
2011 – Zalim Mahmut (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
2012 – Tare Tar Ahtamar Oratorıo (sözler: İkna Sarıaslan)
2015 – Hrant Dink Oratoryo (sözler: Bercuhi Berberyan)
2015 – Gomidas Vartabet tarafından sadece koro için yazılan surp badarak’a, senfonik orkestra düzenlemesi yapmış ve bu albüm tüm dünyada satışa arzedilmiştir.
2014 – Çöl Fırtınaları – Selahattin Eyyubi (İstanbul Devlet Tiyatrosu)
2014 – Guguk Kuşu (kafesten bir kuş uçtu) Sadri Alışık Kültür Merkezi Tiyatrosu
2015 – Frankeinstein – Sadri Alışık Kültür Merkezi Tiyatrosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir