Oltu Otu: Bileşikgiller familyasından; Doğu Anadolu’da yetişen, 60 cm kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi dik ve seyrek tüylüdür.

Çiçekleri dil biçiminde olup, gül rengindedir. Çiçeklerin bileşiminde %5 oranında uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve piretrin adlı madde bulunur. Kuvvetli bir böcek öldürücüdür.

Diğer İsimleri: Pembe pireotu, Pyrethrum roseum, Chrysanthemum coccineum

Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Kafkasya olup ülkemizde Erzurum yaylalarında yetişmektedir.

Faydaları:

Bit, pire, tahtakurusu gibi böceklerin öldürülmesinde kullanılır. İçeriğinde bulunan Piretrin; pire, kene vb. kan emici hayvanlar için çok zehirli; insan, kedi, köpek v.b. için az zehirlidir. Piretrin kan emici hayvanlara değince öldürücü etkisini gösterir. Bu nedenle diğer ismi pireotudur. Pireotunun çiçekleri toplanır ve kurutulur. Bu kurutulan çiçekleri el değirmenlerinde öğütülüp toz haline getirilir. Toz haline getirilen bu ilaç özellikle pirelere ve öteki böceklere (sözgelişi hamamböceği, tahtakurusu, kene, karınca ve örümceklere) karşı evlerde gerekli yerlere serpilerek kullanılır.

Nasıl Kullanılır? Çiçekli bitki kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. Bu toz Oltu Tozu olarak da bilinmektedir. Toz halinde bit, pire ve böceklerin olduğu yere serpilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir