Doğum tarihi: 01 Eylül 1955
Kaç yaşında: 69
Burcu: Başak
Meslek: Cumhurbaşkanı
Doğum yeri: Dezful, İran

Muhammed Muhbir, 01 Eylül 1955 tarihinde Dezful, İran’da doğmuştur. Tam adı Mohammad Mokhber Dezfuli’dır. Muhammed Muhbir, Üniversiteden Elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Uluslararası haklar” konusunda bir doktora, akademik makalesi dahil olmak üzere iki doktora derecesine ve; ayrıca yönetim konusunda doktora derecesine sahiptir. Muhbir, doktorasının yanı sıra yönetim alanında da yüksek lisans derecesine sahiptir.

Muhammed Muhbir, Muhammed Rıza Şah Pehlevi döneminde devrimci geçmişe ve faaliyetlere ve Devrim’in zaferinden sonra yöneticilik geçmişine sahiptir.

Muhammed Muhbir, 1980 yılında İran ile Irak savaşı esnasında Devrim Muhafızları Ordusunda sağlık görevlisi olarak çalıştı. Muhammed Muhbir, Dezful Postanesinde müdürlük, Huzistan Vali Yardımcılığı ve yardım kuruluşlarında yöneticilik yaptıktan sonra 2007 yılından bu yana İmam Humeyni Yönetim Merkezinin başkanlığı görevini yürütüyordu.

Muhammed Muhbir, 08 Ağustos 2021 tarihinden 20 Mayıs 2024 tarihine kadar İran’ın 7. birinci Cumhurbaşkanı yardımcısı olan İranlı bir politikacıdır. Ayrıca 20 Eylül 2022 tarihinden beri Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi üyesi İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu’nun eski başkanı, Sina Bankası yönetim kurulu başkanı ve Huzistan Eyaleti’nin vali yardımcısıdır.

1989 yılında Ruhullah Humeyni’nin emriyle kurulan İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu (dini lidere bağlı bir yatırım fonu olan Setad)’ın başkanı olan Muhammed Muhbir, “nükleer veya balistik füze faaliyetleri” meselesine karıştığı iddiasıyla 2020 yılında Avrupa Birliği tarafından yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlar listesine dahil edildi. Aradan iki yıl geçtikten sonra bu yaptırım listesinden çıkardı.

ABD Hazine Bakanlığı 2013 yılında Setad’ı ve yönettiği 37 şirketi yaptırım uygulanan kuruluşlar listesine ekledi. Tam adı Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam ya da “İmamın Emirlerini Uygulama Merkezi” olan Setad, mevcut Tahran rejiminin kurucusu Humeyni tarafından verilen bir emirle kuruldu. (Setad) İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulundaki faaliyetleri arasında Bereket Vakfı, İhsan Vakfı, Bereket Bilgi Vakfı, Tedbir Ekonomik Kalkınma Grubu’nun kurulması, bir mahrumiyet giderilme kampı kurulması ve mahrum ve mazlumlara hizmette ilerleme ve ilk korona aşısının (Kov İran Bereket) üretimi yer almakta.

Muhammed Muhbir, tıpkı İbrahim Reisi gibi tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen Ayetullah Ali Hamaney’e yakın bir isim olarak görülüyor. Muhammed Muhbir, İbrahim Reisi’nin cumhurbaşkanı seçildiği 2021 yılında cumhurbaşkanı birinci yardımcısı oldu.

19 Mayıs 2024 tarihinde Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le birlikte baraj açılışı gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzeyi taşıyan helikopter kaza yaptı. Helikopter kazasında İbrahim Reisi, öldü. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında ölmesinin ardından İran Anayasası’nın 131. maddesine göre İran’ın geçici Cumhurbaşkanı; İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir oldu. 50 gün içinde yeni Cumhurbaşkanı için seçimler yapılması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir