Doğum tarihi: 22 Mayıs 1966
Kaç yaşında: 58
Burcu: İkizler
Meslek: Pop Şarkıcısı, Müzisyen, Yazar
Doğum yeri: Akçaabat, Trabzon

Umay Umay, 22 Mayıs 1966 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Asıl adı Umay Gedikoğlu’dur. Babası eğitimci ve yazar Haydar Gedikoğlu’dur. Umay Umay öğrencilik yıllarında müzik ve resimle ilgilenmeye başladı. Liseden iki kez atıldı. 1983 yılında İstanbul’a yerleşerek, müzik ve sinemaya başladı.

Umay Umay, 1990 yılında Hush topluluğundan Eray Artan ve Melih Rona ile ilk müzik çalışmalarına başladı. Leprechaun adını verdikleri bu toplulukla kısa bir süre çalışma yaptıktan sonra asıl çıkışını tüm müzik ve sözlerini Barlas Erinç’in yazdığı pop rock tarzındaki Umay Umay albümüyle yapmıştır.

07 Ekim 1994 tarihinde Emre Plak’tan çıkan Umay Umay albümüne, şarkıları yazan Barlas Erinç’in yanı sıra, bugün hepsi müzik alanında önemli isimlere sahip olan Şebnem Ferah, Teoman ve Özlem Tekin vokalleriyle, Alper Erinç ise düzenlemeleriyle destek olmuştur. İlk klip Böl Beni’ye çekilmiş ve Umay oldukça başarılı bir çıkış yakalamıştır. Albümün en tanınan ve sevilen şarkılarından, klibi de çekilen Hareket Vakti şarkısını daha sonra Afili Yalnızlık albümünde Emre Aydın da seslendirmiştir. Albümde diğer bir klip çekilen şarkı ise Bozdur Yeminleri olmuştur.

Umay Umay’ı geniş kitlelere ulaştıran Umay Umay albümünden sonra ikinci albümü Naylon, 26 Aralık 1996’da BMG etiketiyle çıkmıştır.

Umay’ın pop rock tarzında çıkmış; “Umay Umay” (1994), “Naylon” (1996) ve “Ağzı Bozuk Aşk Şarkıları” (2002) adlı üç albümü çıktı.

Umay Umay’ın müzik çalışmalarının yanı sıra yedi adet de kitabı bulunmaktadır. Kitaplarını eşcinsellere adamıştır. Kürtleri, eşcinselleri, devrimcileri ve Mardin’i anlatmıştır.

Bir dönem Birgün Pazar’da köşe yazarlığı da yapmıştır. Kazım Koyuncu’nun Gyuli Çkimi şarkısının üzerine Kalbim Acıdı adlı şarkısını söylemiştir. Kendi albümlerinin dışında, Kent Ozanları adlı karma albümde de Şeker Anne şarkısıyla yer almıştır.

Umay Umay, ilk önce, TRT’de “Gökkuşağının Sekizinci Rengi” adlı filmde ve daha sonra; Bir Aşk Uğruna, Teleflaş, Artist Palas gibi filmlerde oynadı. 1944 yılında, kendi adını taşıyan ilk müzik kasedini çıkardı. Bu kasedin gelirini sokak çocuklarına bağışladı. 1996 ve 1997 yıllarında, “Veda Busesi” ve “Kırmızı Orospu” adlı iki kitabı yayınlandı. Kitapları içerisindeki öykülerden bir kısmı Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelendi.

1984 yılında Futbolcu Osman Denizci ile evlendi, 5 sene sonra boşandı. 2 çocuğu vardır.

Umay Umay, 2002 yılında Ağzı Bozuk Aşk Mektubu adlı albümünü çıkardı. Albümde aynı zamanda “Şair Ceketli Çocuk” lakabını taktığı, dilinden düşürmediği ve her daim “kardeşim” olarak nitelendirdiği Kazım Koyuncu konuk müzisyen olarak yer alıyor.

Umay Umay profesyonel müzik hayatını bırakıp edebiyata yoğunlaştı. Bazı gazetelerde köşe yazısı, dergilerde yazı yazdı. Karadeniz’de bir köyde kedileriyle beraber yaşıyor. Yılda dört kez yayınlanan şiir dergisi Sadece Şiir’in yayın yönetmenliği yapıyor.

Albümleri:

1994 – Umay Umay
1996 – Naylon
1998 – Kent Ozanları (LP’de Şeker Anne şarkısı ile)
2002 – Ağzı Bozuk Aşk Mektubu
2014 – Cam Havli (Cem Adrian ile düet albümü)

Kitapları:

1997 – Orospu Kırmızısı
2003 – 34 U 442 / Veda Busesi
2011 – Sokaklar Uyudu Artık Öpüşebiliriz
2013 – Cevapsız Ağrı
2014 – Rüya Duvarları
2014 – Elleri Kara Çocuk
2017 – Bütün Güzel Çocuklar Şüpheli

Filmleri ve Dizileri:

1992 – Gökkuşağının Sekizinci Rengi
1992 – Teleflaş (dazlak kadın şarkıcı Umay Umay)
1994 – Bir Aşk Uğruna (Despina)
1994 – Artist Palas (Mine)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir