Doğum tarihi: 01 Haziran 1961
Kaç yaşında: 62
Burcu: İkizler
Meslek: İş Adamı
Doğum yeri: Leningrad, Sovyetler Birliği

Yevgeny Prigojin, 01 Haziran 1961 tarihinde Leningrad, Sovyetler Birliği’nde doğmuştur. Tam adı Yevgeni Viktoroviç Prigojin’dir. Annesinin adı Violetta Prigozhina’dır. Rus iş insanı ve oligark. özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinmekte olup, restoranları ve catering işletmeleri, Vladimir Putin’in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle “Putin’in Şefi” olarak bilinmektedir. Sankt-Peterburgskiy Khimiko-Farmatsevticheskiy Universitet’de eğitimini tamamladı.

Yevgeny Prigojin, Afrika, Suriye ve Ukrayna’da çatışmalara katılan Rus devlet destekli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketin de aralarında bulunduğu bir şirketler ağını kontrol etmektedir.

Yevgeny Prigojin, Sovyetler Birliği döneminde hapishanelerde dokuz yıl hükümlü olarak kaldı. Yevgeny Prigojin, Mayıs 2014’te Donbass Savaşı’nda Rus güçlerini desteklemek için özel olarak Wagner Grubu’nu kurduğunu açıklamıştır.

Bellingcat, The Insider ve Der Spiegel tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Yevgeny Prigojin’in operasyonları “Rusya Savunma Bakanlığı ve istihbarat kolu GRU ile sıkı bir şekilde entegre edilmiştir”. Yevgeny Prigojin’in şirketleri ve ortakları ABD’de ekonomik yaptırımlar ve suçlamalarla karşı karşıyadır.

Yevgeny Prigojin, Lyubov Prigozhina ile evlidir. Polina Prigozhina, Pavel Prigozhin adlarında iki çocuğu vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir