Doğum tarihi: 08 Mart 1940
Kaç yaşında: 83
Burcu: Balık
Meslek: Diplomat
Doğum yeri: İstanbul

09 Kasım 1992 & 11 Şubat 1998 tarihleri arasında Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olarak görev yaptı. 11 Şubat 1998 & 2002 tarihleri arasında da Paris Büyükelçisi olarak görevlendirilmiştir.

Sönmez Köksal, 08 Mart 1940 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 1958 yılında İzmir Saint Joseph Fransız Lisesinden mezun oldu. 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu.

Sönmez Köksal, 1963 yılında Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Dairesi’nde aday memur olarak diplomatlık mesleğine başlamış, daha sonra sırasıyla İkili Ekonomik İlişkiler Dairesi’nde ikinci kâtip, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde Başkatip, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Dairesi’nde Şube Müdürlüğü, Sönmez Köksal ayrıca Dışişleri Bakanlığı’ndaki kariyerinde Çok Taraflı Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığı, AET Daimi Temsilciliği’nde Temsilci Yardımcılığı, Orta Doğu ve Afrika Dairesi Başkanlığı, Siyaset Planlama Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.

1974 & 1976 yılları arasında Bulgaristan’da Burgaz’da Başkonsolosluk, Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçiliği Müsteşarlığı, Araştırma ve Ortadoğu Dairelerinde Başkanlık, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığı, 1986 & 1990 yılları arasında Irak, Bağdat Büyükelçiliği ve 1990 & 1992 yılları arasında Türkiye’nin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilciliği görevlerini yürütmüştür.

09 Kasım 1992 tarihinde Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı görevine atanan Sönmez Köksal, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ilk sivil Müsteşarı olarak görevi eski müsteşar korgeneral Teoman Koman’dan teslim aldı ve yaklaşık 6 sene bu görevde kaldıktan sonra Şenkal Atasagun’a devrederek 11 Şubat 1998 tarihi itibari ile Paris Büyükelçisi olarak görevlendirilmiştir. 2002 yılında Paris Büyükelçiliğinden kendi isteği ile emekli oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı ve Işık Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış olan Sönmez Köksal, Global İlişkiler Forumu Kurucu Yönetim Kurulu üyeliği ve BİLGESAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Danışma Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Sönmez Köksal, gazeteci, yazar Murat Bardakçı’nın halasının kızı Ela Maro ile evlendi daha sonra boşandı. İlk eşi Ela Maro’dan, Turna Köksal ve Gizem Köksal Yahi (d. 1975) adında iki kızı vardır.

Sönmez Köksal, 14 Mayıs 1994 tarihinde sinema oyuncusu Filiz Akın ile evlendi.

Kitapları:

2021 – Değerler Çıkarlar ve Dönüşüm (Yazarları: Sönmez Köksal, Özdem Sanberk, Memduh Karakullukçu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir