Doğum tarihi: ?? ?? 1940
Kaç yaşında: 83
Meslek: Şarkıcı
Doğum yeri: İstanbul

Gönül Turgut, aranje edilmiş türkülerle başlayıp “Telefondayım Yine”, “Üzüntüyü Bırak”, “O Yaz Gecesi”, “Aşkı Sende Buldum” gibi şarkılarla zirveye çıktı.

Gönül Turgut, 1940 yılında İstanbul’da doğmuştur.

Gönül Turgut, ilk defa sahneye 1962 yılında arkadaşları ile gittiği dönemimin ünlü kulübü Çayhane’nin gündüz matinelerine okulu kırarak, sadece dans etmek ve eğlenmek için gittiğinde arkadaşlarının adını gizlice orkestraya bildirip sahneye İlhan Feyman orkestrası tarafından davet etmesiyle çıktı. Daha sonra Ayten Alpman ve İlham Gencer çiftinin açtığı Çatı’nın alt katında, Çayhane’de şarkı söylemeye başlayan Turgut, uzun yıllar burada Şerif Yüzbaşıoğlu, Celal Bozsoy ve Şevket Uğurluel orkestraları ile çalışır. Bu arada Çayhane’nin adı değişmiş, As Klüp olmuştur. Kanat Gür orkestrası ile çalışır. Sonra Doruk Onatkut orkestrası ve Tülay German’la aynı sahneyi paylaşır.

Gönül Turgut, müzik hayatına 1964 yılında Doruk Onatkut orkestrasında caz söyleyerek başladı. 1965 yılında Başar Tamer ile Kadri Ünalan ve Arkadaşları Orkestrası’na solist olarak katıldı ve ilk plaklarını çıkarmaya başladı.

Gönül Turgut, Hilton’da şarkı söylerken, onu dinleyen dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Charles Aznavour, sesini beğenmiş ve onu müzikal yaşamını Fransa’da sürdürmesi için davet etmiştir. Ancak kabul etmedi.

Gönül Turgut’un ilk 45’liği de plağın önyüzüne kendisinin okuduğu Ojitos Traidores, arka yüzünde de Başar Tamer’in okuduğu Kundurama Kum Doldu şarkılarından oluşan ortak bir 45’lik idi. İkinci 45’lik de birincisi gibi ortak idi. Yine önyüzünde Gönül Turgut’un okuduğu Giovane Giovane (Bereli Bereli) ve arka yüzüne Başar Tamer’in yorumladığı Tamo E Tamero (Seviyorum Seveceğim) şarkıları yer alıyordu ve orkestra yine Kadri Ünalan ve Arkadaşlaı Orkestrası idi.

Gönül Turgut, 1967 yılında Regal Plaktan kendi adına bir 45’lik çıkarttı. Dere Geliyor Dere / Bom Billi Bom.

Gönül Turgut, ingiliz şarkıcı Mary Hopkin’in Those Were The Days”in Türkçe versiyonlarından biri olan “Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak”, ile İtalyan şarkıcı Mina Mazzini’nin bir şarkısından yola çıkılarak yapılmış, Ülkü Aker’in sözlerini yazdığı “Ağlama Boş Yere”ve Aşkı Sende Buldum” adlı şarkılar-plaklar ile zirveye yerleşti.

Fecri Ebcioğlu’nun Lübnanlı Rahbani Kardeşler’in bir şarkısı üzerine yazdığı “Biraz Yüz Ver”, ve bizzat Fecri Ebcioğlu’nun sözlerini yazdığı “O Yaz Gecesi” şarkılarını ve besteci Selmi Andak’ın bestelediği Atina’daki 1968 yılında Apollonia Festivali’nde Sevinç Tevs tarafından söylenmiş ama plak olarak yayınlanmamış “Ve Ben Yalnız”adlı şarkıyı Gönül Turgut söylediğinde tanınırlığı daha da arttı.

Gönül Turgut, ilk eşi “Beş Yıl Önce On Yıl Sonra” adlı müzik grubundan Mehmet Horoz ile evlenmişti, kısa sürede boşandı.

Gönül Turgut, 1975 yılında Beşiktaş Spor Kulübü’nün eski başkanlarından Mehmet Üstünkaya ile evlendi ve müzik hayatına son verdi. Eşinden boşanmıştır. Aslı Üstünkaya (d. 1975) adında bir kızı vardır. Boşandığı eşi Mehmet Üstünkaya 03 Haziran 2000 tarihinde vefat etti.

Gönül Turgut, İstanbul’da yaşamaktadır.

45’lik Plakları:

1965 – Ojitos Traidores / Kundurama Kum Doldu (Başar Tamer’in okuduğu)
1965 – Giovane Giovane (Bereli Bereli) / Tamo E Tamero (Seviyorum Seveceğim) (Başar Tamer’in okuduğu)
1967 – Dere Geliyor Dere / Bom Billi Bom
1967 – Uzat Artık Elini / Kim İçin ne İçin
1968 – Sevmem Sevmem / Telefondayım Yine
1968 – Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak / Ağlama Boş Yere
1968 – Hata Bende / Ve Ben Yalnız
1969 – Aşkı Sende Buldum / Sarhoş
1970 – Birazcık Yüz Ver / Aşk Hırsızı
1971 – Vazgeçtim Bu Aşktan / Hatıralar Geçer
1975 – Geçmiş Zaman Olur ki (LP)
2002 – Bak Bir Varmış Bir Yokmuş (LP) (Gönül Turgut Bu Toplama Albümde Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak şarkısı ile yer alıyor)
2004 – Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 2 (LP) (Gönül Turgut Bu Toplama Albümde Telefondayım Yine şarkısı ile yer alıyor)
2005 – Bir Varmış Bir Yokmuş 3 (LP) (Gönül Turgut Bu Toplama Albümde Aşkı Sende Buldum şarkısı ile yer alıyor)
2008 – Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 5 (LP) (Gönül Turgut Bu Toplama Albümde Birazcık Yüz Ver adlı şarkısıyla yer alıyor)
2008 – Gönül Turgut / Odeon Yılları (LP)

Şarkı Listesi:

– Üzüntüyü Bırak, Yaşamaya Bak
– Telefondayım Yine
– Birazcık Yüz Ver
– Aşk Hırsızı
– O Yaz Gecesi
– Aşkı Sende Buldum
– Ağlama Boş Yere
– Vazgeçtim Bu Aşktan
– Hatıralar Geçer
– Uzat Artık Elini
– Söndür Ateşi
– Sevmem Sevmem
– Sarhoş
– Kim İçin Ne İçin

Mehmet Üstünkaya Kimdir?

One thought on “Gönül Turgut Kimdir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir