Doğum tarihi: ?? ?? 1951
Kaç yaşında: 72
Meslek: Karikatürist
Doğum yeri: Tokat

Öznur Kalender, 1951 yılında Tokat’ın Çay mahallesinde doğmuştur. Babası Fehmi Kalender köy enstitüsü mezunu öğretmenlerdendir. Lise son sınıfa kadar Tokat’ta eğitim aldı. 1969 yılında İstanbul’a taşınarak Lisenin son sınıfını İstanbul Maltepe Lisesi’nde okuyarak mezun oldu.

Öznur Kalender, 1971 yılından itibaren Hürriyet gazetesinde önce amatör, 1973’ten sonra da profesyonel olarak çalışmaya başladı. İlk sayısı 17 Aralık 1975’te çıkan Çarşaf Mizah Dergisi’nin kuruluşunda ve efsane kadrosunda yer aldı. Uzun yıllar bu dergide, Nehar Tüblek, Semih Balcıoğlu, Bülent Arabacıoğlu, Bülent Düzgit gibi Karikaturistlerle birlikte çizdi.

Hürriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Nezih Demirkent onu bir dünya sanatçısı olması için yönlendirdi ve Hürriyet gazetesinin patronu Erol Simavi hem lisan öğrenmesi hem de kariyer yapması için 1980 yılında Öznur Kalender’i Almanya ve İsviçre’ye gönderdi.

Öznur Kalender’in eserleri Alman Playboy’u, Lui ve Pardon dergilerinde sürekli yayınlandı. Almanların ünlü Stern dergisine kapak yaptı. Gallery Art Project Schawbing’te eserleri sürekli sergilendi. İlk büyük sergisini Münih’te BMW Galery’de 1983 yılında açtı. Özellikle Alman medyası onu tüm Avrupa’ya tanıttı.

1986 yılında Erol Simavi Öznur Kalender’i geri çağırdı ve Hürriyet gazetesi 1993 yılında el değiştirene kadar gazetenin tüm yayın organlarında çalıştı.

Öznur Kalender, 1995 yılından sonra hayatının en büyük hayallerinden biri olan çocuk kitapları yayıncılığına başladı ve hala hem karikatür çizmekte hem de çizgi film ve çocuk hikaye kitapları yapmaya devam etmektedir.

Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Erdal İnönü gibi pek çok liderin eleştirel karikatürünü özgürce kâğıda döktü. Hatta çizdiği karikatürü satın alan ya da arayıp tanışmak isteyen liderler de oldu.

Karikatürist Öznur Kalender, birçok siyasinin ve ünlünün yer aldığı çizimler nedeniyle sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Daha önce Cübbeli Ahmet Hoca yüzünden mahkemelik olan sanatçı şimdi de Eser Yenenler’i domuz şeklinde gösteren Karikatür çizdiği için açılan tazminat davası ile karşı karşıya kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir