Doğum tarihi: 02 Mart 1951
Kaç yaşında: 72
Burcu: Balık
Meslek: Ses Sanatçısı, Besteci
Doğum yeri: İstanbul

Banu Kırbağ, 02 Mart 1951 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 1969 yılında lise öğrencisi iken okul orkestrasında amatör olarak solistlik yapmaya başladı. Lisede eğitimine devam ederken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Solfej Bölümü’ne iki yıl devam etti. Daha sonra profesyonel sahne hayatına atıldı.

1969 yılında tarihi Galata Kulesi’nde profesyonel olarak çeşitli dillerde şarkı yorumladı ve caz söyledi.

Müzik Kariyerine 1972 yılında başlayıp, Zafer Dilek ve ablası Hülya Kırbağ ile 1976 yılı başlarında dağılana kadar; dört enstrümantal uzunçalar albüm ve “Zafer-Banu-Hülya üçlüsü” olarak sözlü bir uzunçalar albüm yaptı.

Banu Kırbağ daha sonra ilk solo çalışması “Unutulur” ve “Ölsem de Bir Kalsam da Bir” ile büyük başarı elde etmiştir.

05 Mart 1977’de sahne adını Banu Arman olarak değiştirmeye karar verdi.

Banu Kırbağ, 1970 yılında ŞAT yapım plaklarında Tuğrul Dağcı adıyla bestecilik yapan ve Şanar Yurdatapan’ın abisi olan Oktay Yurdatapan ile evlenmiş ve sonra boşanmıştır.

Banu Kırbağ, 1978 yılı başladığı, Timur Selçuk yönetimindeki Çağdaş Dershane’de 5 yıl şan, solfej, armoni, kontrşan, kontrpuan, düzenleme eğitimleri aldı.

Banu Kırbağ, o dönemde Kültür Bakanı olan Ahmet Taner Kışlalı’nın daveti ile “Sovyet-Türk Kültür Etkinlikleri”nde Moskova, Bakü, Aşkabat gibi şehirlerde konserler verdi.

Kendisi için yazılmış bir Umur Bugay müzikalinde tiyatrocu Alpay İzer ile birlikte rol aldı ve ilk tiyatro-müzikal deneyimini elde etti.

1981 yılında Balet Plak’tan 10 şarkılık “Bir Demet Müzik” isimli ilk LP albümü yayınlandı. Bu albümdeki sözlerini Şanar Yurdatapan’ın yazdığı ve müziğini Hakkı Yücel’in yaptığı “Unutulur” isimli şarkı çok sevildi ve hit şarkılar arasında girdi.

İkinci LP albümü 1984’te geldi. “Anlatamıyorum” ismini taşıyan bu albümünde ünlenen şarkısı ise “Nerdesin” oldu. 1986’da Bayar Müzik’ten üçüncü albümü “Canım Can Çekişmede” çıktı. Aynı yıl ilk Altın Güvercin Şarkı Yarışması’nda “Bırakma Beni” isimli şarkı ile katıldı, dereceye girmedi ama çıkarılan albümde yer aldı.

1982 yılından itibaren beste yapmaya başilayan Banu Kırbağ, 1984 yılında çıkardığı “Anlatamıyorum” adlı albümündeki şarkılardan 6 tanesinin sözlerini kendisi yaparken diğer şarkılarını Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Kutsi Tecer, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi şairlerin şiirlerine besteler yaptı.

1987 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda Aysel Gürel’in sözlerini yazdığı ve Banu Kırbağ’ın bestelediği “Bir Bahar Aşkısın” adlı şarkıyı Ayşegül Aldinç seslendirdi. Yarışmada Banu Kırbağ, şarkının düzenlemesini yaparak 30 kişilik orkestrayı 20 bin kişilik seyirci önünde yönetti ve Türk pop müzik tarihinde ilk kadın orkestra şefi unvanını aldı. Bu yarışmada “Güneş Gazetesi Özel Ödülü”ne layık görüldü.

1991 yılında TRT tarafından, Zerrin Özer’in seslendirdiği Banu Kırbağ’ın bestelediği “Bırak Ellerimi” ile yılın en iyi bestesi dalında birinciliğe layık görüldü.

Yurt içinde ve yurt dışında birçok festival, konser ve etkinliklere katıldı.

1998 yılında “Türküler Yolladım Sana” isimli TSM albümünü çıkardı. Bu albümden sonra Hurşit Yenigün’ün girişimleri ile 2000 yılında kolektif yapılan Türk pop müziğinin bir dönemine damga vurmuş isimler Eski Dostlar albümünde bir araya geldi. Hurşit Yenigün, Esmeray, Melike Demirağ, İskender Doğan, Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu, Semiha Yankı, Banu Kırbağ ve Nur Yoldaş, Atilla Atasoy, Ercan Turgut, Kartal Kaan Türk pop müziği arşivinde önemli bir yer etmiş olan şarkılarını yeniden yorumladılar.

Banu Kırbağ, 2000 yılında Ankara Büyükşehir Kent Orkestrası’nda solistliğe başladı. MESAM’a denetim kurulu üyesi olarak katıldı.

45’likler ve Plaklar:

Zafer Banu Hülya olarak:

1974 – Şimdi Yalnızım (Banu Solo) / Seni Öyle Seviyorum Ki
1974 – Çukulata Sevgilim / Kara Kara Badem Gözler
1975 – Ağlama Gönlüm Ağlama / Seni Gidi Çapkın
1976 – Kalbim İstanbul’da / Kaleden Top Atarlar

Solo:

1970 – Vefasız / Eski Bir Mektup
1974 – Sormadan Gir / Zalim
1978 – Nasıl Mutlu Olurum Sensiz / Öyle Bir Dünyada Yaşıyorum ki
1979 – Ölsem de Bir Kalsam da Bir / Buna Sevmek Denirse
1980 – Eski Sevgili / Yok ki

Albümler:

1976 – Zafer, Banu ve Hülya (LP)
1981 – Bir Demet Müzik (LP)
1984 – Anlatamıyorum (LP)
1986 – Canım Can Çekişmede (LP)
1988 – Gün Kavuşurken (LP)
1990 – Kırık Hava (Kaset)
1992 – Gider Olduk (Kaset)
1994 – Sevdalardayım (Kaset)
1998 – Türküler Yolladım Sana (Kaset)
2000 – Eski Dostlar (Kollektif)
2009 – En İyileriyle Banu (2 CD)

Eski Dostlar Albüm İçeriği:

1. Eski Dostlar – Eski Dostlar Koro
2. Seninle Bir Dakika – Semiha Yankı
3. Köy Düğünü – Kartal Kaan
4. Unutama Beni – Esmeray
5. Ateş Böceğim – Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu
6. Tövbe – Ercan Turgut
7. Arkadaş – Melike Demirağ
8. Dilenci – Atilla Atasoy
9. Sultan-ı Yegah – Nur Yoldaş
10. Kan Ve Gül – İskender Doğan
11. Unutulur – Banu Kırbağ
12. Ah Ege Ah! (Rakı-Roka) – Hurşid Yenigün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir