Ağrı Nedir? Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan bir duyu olarak tanımlanabilir.
Ağrılar akut ve kronik olarak ikiye ayrılabilir. Akut ağrılar birden ortaya çıkan ve çeşitli ağrı kesiciler ile ya da kendiliğinden geçen ağrılardır. Kronik ağrılar ise akut ağrılar gibi başlayabilir fakat çok daha uzun süre devam ederler. Uzun süre devam eden ağrılar kişinin hayatının olumsuz yönde etkileyerek depresyon gibi başka rahatsızlıklara da sebep olabilir.
Devamlı süregelen, kronik ağrılardan şikayetçi iseniz teşhis için bir doktora gitmeniz önemlidir. Ağrının nedeni kesin olarak belirlenemese bile en azından ağrıları kontrol altına alabilirsiniz.
Ağrı Kesici Bitkiler: Ağrı kesici etkisi olan bitkilerin başında aspirinin hammaddesi olan söğüt ağacının dal kabuğu, acı kırmızı biber ve kiraz gelir. Özellikle kiraz aspirinden çok daha güçlü bir ağrı kesicidir. Bu kadar besleyici ve tadı güzel bir ağrı kesici olan kiraz benim ilk tercihim olur.
Zencefil de hem farklı bir lezzet hem de iyi bir ağrı kesicidir. Bilhassa iltihaptan kaynaklanan ağrılar için faydalıdır. Ayrıca, Adamotu, Baldıran, Banotu, Civanperçemi, Çam, Çiğdem, Ebegümeci, Güzelavratotu, Kafur, Karanfil, Kavak, Keten, Kınakına, Lavanta, Loğusaotu, Mürver, Nane,
Papatya, Sedefotu ve Söğüt ağrı kesici etkisi olan bitkilerdendir. Fakat bu bitkilerden, (baldıran, banotu gibi) bazılarının çeşitli yan etkileri de olabileceğinden bilinçsizce kullanılmamalıdır.
Karanfil Yağı: Özellikle diş ağrıları için oldukça faydalıdır. Karanfil yağını ağrıyan yerin üzerine koymak yeterlidir. Yutmamak gerekir.
Papatya: Vücudu rahatlatıcı etkileri ile özellikle çocuklar için güvenle kullanılabilecek bir bitkidir. Bir çay kaşığı papatyayı bir bardak kaynamış suda 1 dakika kadar demlendirdikten sonra hazırlayacağınız çayı, bal ile tatlandırarak kendiniz ve çocuklarınız için güvenle kullanabilirsiniz.
Kâfur: 250 cc limon kolonyası içinde 1 çorba kaşığı dövülmüş kâfur çalkalanarak eritilir. Ağrıyan yerlere ovularak sürülür.
Keten Tohumu: Ağrılı yerin büyüklüğüne göre, keten tohumları sıcak suda lapa haline getirilip tülbende sarılarak ağrıyan yere konur.
Hardal: 2-3 tatlı kaşığı hardal sulandırılarak ağrılı yere konur ve bir bezle sarılır.
Söğüt: 2-3 çay kaşığı söğüt kabuğu tozu 1 bardak suda kaynatılarak içilir.
Eşekhıyarı: Eşekhıyarı suları toplanarak tahriş edici ve ağrı kesici özelliği ile haricen kullanmak mümkündür.
Kiraz: Kirazın meyvesi her türlü ağrıda etkili olan bir ağrı kesicidir. Her hangi bir işleme tabi tutmadan doğrudan yenmesi ile ağrı kesici etkisini gösterir.