Doğum tarihi: 28 Mayıs 1779
Ölüm tarihi: 25 Şubat 1852
Kaç yaşında öldü: 73
Burcu: İkizler
Meslek: Şair, Yazar
Doğum yeri: Dublin, İrlanda
Ölüm yeri: Paris, Fransa

Birçok şiirini topladığı İrlanda Melodileri adlı eseriyle ün kazandı. Kitabın içeriğindeki toplam 130 şiir beste haline getirildi.

Thomas Moore, 28 Mayıs 1779 tarihinde İrlandalı bir ayakkabı imalatçısı olan John ve Anastasia Codd Moore’un oğlu olarak İrlanda’nın başkenti Dublin’de doğmuştur. Kate ve Ellen adında iki küçük kız kardeşi vardı. Küçüklüğünden itibaren müzik ile ilgilenen Thomas Moore, arkadaşlarıyla müzikal oyunlar sahneledi. Dublin’de Samuel Whyte’ın karma eğitim veren İngilizce gramer okuluna gitti; burada Latince ve Yunanca eğitimi aldı ve Fransızca ve İtalyancayı akıcı bir şekilde konuşmaya başladı.

Thomas Moore, Ondört yaşına geldiğinde şiirlerinden biri Anthologia Hibernica (“İrlanda Antolojisi”) adlı yeni bir edebiyat dergisinde yayınlanmıştı.

Thomas Moore, 16 yaşında iken 1795 yılında Trinity College Dublin’e kabul edilen ilk Katolikler arasındaydı mezun olduktan sonra annesinin umduğu gibi hukuk kariyerine devam etme umuduyla Londra’ya gitti ve burada Middle Temple’a girdi.

1800 yılında Anacreon’un Odes’inin bir çevirisini yayınladı. Bu onun Londra edebiyat dünyasına ilk girişiydi ve hemen başarı kazandı. Şiirsel ve müzikal yetenekleriyle birlikte parlak konuşma gücü, onu kısa sürede sosyete sosyetesinin favorisi haline getirdi.

Thomas Moore, birçok şiirini topladığı İrlanda Melodileri adlı eseriyle ün kazandı. Kitabın içeriğindeki toplam 130 şiir beste haline getirildi. Şiirleri besteleyen John Stevenson, bunların çoğunu İngiliz elit tabakasına dinleti olarak sundu. Kitapta yer alan Lalla Rookh adlı şiiri, dönemin çok okunan şiirleri sıralamasında yer edindi.

1803 yılında Bermuda’daki amirallik mahkemesinin sicil memuru olarak atandı; ancak orada birkaç ay geçirdikten sonra yerine vekil olarak birini atadı ve Amerika Birleşik Devletleri turuna çıktı ve burada Norfolk, Virginia’da Başkan Thomas Jefferson ile tanıştı. Kanada’yı ziyaret ettikten sonra İngiltere’ye döndü.

1806 yılında Thomas Moore, Edinburgh Review’da eleştirmen Lord Jeffrey (Francis Jeffrey) tarafından o kadar kaba bir şekilde ele alınan Mektuplar, Şiirler ve Diğer Şiirler’i yayınladı ki Moore onu düelloya davet etti. Polis gelip olaya son verdi. Bunu açıklamalar takip etti ve adamlar yakın arkadaş oldular. Tabancaların dolu olmadığı söylentisi üzerine Lord Byron, Moore’un kendisine meydan okumasına neden olan şiddetli bir hiciv yazdı. Karşılıklı dostların araya girmesiyle ömür boyu sürecek bir dostluk oluştu.

Bermuda’daki yerine vekil olarak koyduğu kişinin indirilmesiyle Thomas Moore, 6.000 sterlinlik bir borçtan sorumlu tutuldu ve bu borç daha sonra 1.000 sterline düşürüldü. Thomas Moore, borçtan dolayı hapse girmemek için yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Arkadaşlarıyla birlikte kıtayı dolaştı, Ekim 1819’da İtalya’da Lord Byron’ı ziyaret etti ve üç yıl boyunca Paris’te yaşadı; burada ailesi de 1820’de kendisine katıldı. Yazılarıyla borcunu kapattıktan sonra 1823’te İngiltere’ye döndü. Aynı yıl Rhymes on the Road, Fables for the Holy Alliance ve The Loves of the Angels’ı yayınladı ve İrlanda Melodileri’nin sürekli olarak yayınlanması için müzik yayıncısı James Powers ile yaptığı düzenlemeleri yeniledi. Bunlar 1807’den 1834’e kadar seri halinde ortaya çıktı ve onu İrlanda’nın ulusal söz yazarı olarak belirledi. “Yazın Son Gülü” ve “O Akşam Çanları” gibi sayıların çoğu genel olarak tanıdıktır. Ulusal Yayınları (1815), “Sıklıkla Sakin Gecede” ve Kutsal Şarkılar (1816), “Yüksek Sesli Timbrel”ı içeriyordu. 1825’te Sheridan’ın Hayatı ve Kaptan Rock’ın Anıları ortaya çıktı.

1930 yılında The Life of Byron (tam adı, The Letters and Journals of Lord Byron, with Notices of his Life) adlı kitabını yayımlandı.

Çeşitli yergiler de yazan Thomas Moore, özellikle İngiltere kralı IV. George yönetiminin politikaları şairin yergilerinden nasibini aldı. Bu yergilerinin en bilineni 1818 tarihli The Fudge Family in Paris adlı eseridir.

Lord Byron’ın kendisine kalmış olan elyazmalarını yayınlamayarak yaktı. Ardından 1830’da Lord Byron’ın Mektup ve Günlükleri isminde bir kitap yazdı. Lord Byron, Thomas Moore’a anılarını 1819’da ölümünden sonra yayınlanmak üzere satılmak üzere vermişti. Thomas Moore bunları 1821’de yayıncı John Murray’e sattı, ancak Lord Byron’ın edebiyat vasisi ve yakın arkadaşlarının ısrarı üzerine onları geri satın aldı ve yaktı.

Katolik hırıstiyan olan Thomas Moore, 25 Mart 1811 tarihinde Protestan bir aktrisle Elizabeth “Bessy” Dyke ile evli idi. 6 çocuğu oldu. Çocuklarından beşi erken yaşta öldü.

Thomas Moore, genellikle İrlanda’nın ulusal ozanı olarak kabul edilir.

Thomas Moore’un son edebi eserleri dört ciltlik İrlanda Tarihi (1835 & 1846) ve şiirsel eserlerinin 10 ciltlik derlemesiydi. Daha sonra ki yılları aile içi acılardan dolayı üzüldü, beş çocuğu da ondan önce öldü. Yaşlılığında bir nöbetin ardından sağlığı ve hafızası bozuldu.

Thomas Moore, 25 Şubat 1852 tarihinde Wiltshire, İngiltere’de 73 yaşında ölmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir