Doğum tarihi: ?? ?? 1871
Ölüm tarihi: ?? ?? 1956
Kaç yaşında öldü: 85
Meslek: Ressam
Doğum yeri: İstanbul
Ölüm yeri: İstanbul

Ressam Muazzez Bey, 1871 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tam adı Mehmet Muazzez Özduygu’dur. Bahriye Sanayi Alayı’ndan mızıka subayı olarak mezun oldu. Sanat ortamlarında Kadıköylü namıyla da tanınmıştır.

Ressam Muazzez Bey, asker kökenli olmasına karşın sanata olan ilgisi farklı mecralara açılmasını sağladı. Özellikle resme olan üstün yeteneği ve sevgisi onu Sanayi-i Nefise Mektebi’ne yönelmesine neden oldu. 5 yıl içinde buradan mezun olunca da Bahriye’den ayrıldı.

Ressam Muazzez Bey oğlunun II. Meşrutiyet’in ilanından (23 Temmuz 1908) 1 gün önce yapılan sünnet düğününde, dönemin önemli isimlerinin oynadığı Ortaoyunu’na Behzat Butak “Kavuklu Arkası” olarak çıktı. Bu oyunda İbnürrefik Ahmet Nuri Bey (Refik Ahmet Nuri Sekizinci) “Pişekar”, ressam Muzazzez bey “Kavuklu”yu oynamıştır.

Ressam Muazzez Bey, bir süreliğine Sanayi-i Nefise Mektebi’nde (Güzel Sanatlar Akademisi’nde) atölye hocalığı yaptı. Daha sonra 1930 yılında akademide idare müdürü görevinde bulundu.

Ressam Muazzez Bey, çok uzun boylu, eskilerin “nekre” dediği komik bir mizaca sahipti. Ortaoyunu kollarına çıkıp ortaoyunu tiplerinden olan Arnavut ve Laz’ı mükemmel oynardı. Yaptığı resimlerin konularını genellikle ortaoyunu kompozisyonları, sünnet düğünleri, Karagöz sahneleri gibi milli eğlenceler ve geleneksel oyunlardan seçmiştir. Ayrıca portre türünde çok başarılı olmuş ve iyi bir portreci olarak kabul edilmiştir.
Başarıyla Karagöz oynatır ve bunu sahnelemekten büyük bir keyif alırdı. Kendisi iyi bir hayali olmakla beirlikte aynı zamanda Karagöz tasvirleri de yapmaktaydı. Deve derisinden yapıp boyadığı karagöz tasvirleri bugün özel bir koleksiyonda bulunmaktadır.

Ressam Muazzez bey’in eserleri resmi ve özel müzelerle, yerli ve yabancı özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

Ressam Muazzez bey, 21 Haziran 1934 tarihinde çıkan Soyadı Kanunu ile Özduygu soyadını almasına rağmen imzasını Muazzez olarak atardı.

Ressam Muzazzez bey, 1956 yılında İstanbul’da 85 yaşında ölmüştür.
Ressam Muazzez Bey’in yaptığı resimlerden örnekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir