Doğum tarihi: ?? ?? 1947
Kaç yaşında: 77
Doğum yeri: Bursa

“Hayalî” Şinasi Çelikkol, Bursalı Karagöz Ustası, tasvir yapımcısı.

Şinasi Çelikkol, 1947 yılında Bursa’da doğmuştur. Babası Rafet Çelikkol’dur. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Babası ile birlikte ticaret hayatına atıldı.

Şinasi Çelikkol, 1978 & 1993 yılları arası 14 yıl futbol antrenörlüğü yaptı. Soğukpınar, Yunuseli, Yeni Mahalle takımlarını çalıştırdı.

Şinasi Çelikkol, babasının etkisiyle Bursa ve çevresine ait özgün etnografya örnekleri toplamaya başladı. Bursa ve civarı Türkmen, Yörük kıyafetleri, dokuma aletleri ve el işleri koleksiyonunu 9 yıl süreyle Rumeli kıyafetlerini üç yıl süre ile Bursa Karagöz Sanat Evi’nde sergiledi. Bursa’nın temel folklor değerlerinden biri olan Karagöz üzerinde yoğunlaştı.

Şinasi Çelikkol, ayrıca halk kültürü araştırmacısıdır. Balkanlardaki Türkmenlerin ve Anadolu’daki Türk göçebelerinin kıyafetlerini araştırıyor.

Şinasi Çelikkol, Bursalı Karagöz Ustası, tasvir yapımcısıdır. 1983 & 1994 yılları arasında yardaklık yapan (Karagöz oynatan sanatçının yardımcısına yardak deniliyor) Çelikkol, Metin Özlen, Orhan Kurt, Taceddin Diker ve Torun Çelebi gibi ustalarla çalıştı ve onlardan ders aldı. 1994 yılında Hadi Poyrazoğlu tarafından kendisine Hayali (Karagöz oynatıcısı) unvanı verildi. 1994’ten günümüze hayalîlik yapmaktadır.

Şinasi Çelikkol, 04 Ekim 1994 tarihinde Karagöz ustalarından Hadi Poyrazoğlu’nun elinden ahilik geleneklerine uygun olarak peştamal kuşandı. Günümüzde müze lisansı alınan Karagöz Sanat Evi’nin Bursa’ya kazandırılmasında, önemli rol oynadı. 2000 yılından itibaren çıraklarına Karagöz oynatmayı da öğretti.

Kapalıçarşı’da yürüttüğü ticari faaliyeti yanı sıra Karagöz sanatının yaygınlaştırılması için yoğun faaliyet gösteren Şinasi Çelikkol UNIMA (Uluslar arası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği) Bursa Şubesinin başkanlığını da yürütmektedir. Türkiye’nin ilk Karagöz Evi ve Müzesi’nin açılmasında rol oynamıştır. Kukla ve Gölge Oyunları figürleri koleksiyonunun da sergilendiği Bursa Karagöz Evi’nde düzenli Karagöz gösterileri yapmaktadır.

Aile bireyleri ile birlikte kurduğu Bursa Karagöz Tiyatrosu Topluluğu gerek yurt içi gerekse yurt dışında gösteriler yapmaktadır.

Şinasi Çelikkol, Aysel Çeklikkol ile evlidir, Aysun isimli bir kızı, Uğur isimli bir oğlu vardır.

Çalışmalarından ötürü 1993 yılında Türkiye Folklor Araştırma Derneği, 1997’de Uluslararası Gölge Oyunu Birliği, 1998 yılında İstanbul Çocuk Vakfı tarafından ödüllendirilen Çelikkol, 2001 yılında Uluslararası Kukla Festivali Onur Ödülü’nü aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir