Doğum tarihi: 02 Aralık 1946
Kaç yaşında: 78
Burcu: Yay
Meslek: Ressam
Doğum yeri: Ankara
Gülsün Karamustafa, 02 Aralık 1946 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Tam adı Nigâr Gülsün Karamustafa’dur. Babası, radyo spikeri Hikmet Münir Ebcioğlu’dur. Liseyi Ankara Koleji’nde okurken tanınmış ressamlar Eşref Üren, Turgut Zaim ve Selva Tamkan resim öğretmenleri oldu, onun resim çalışmalarını desteklediler. İlk sergisini 1962 yılında Ankara Koleji salonlarında açtı. Aynı yıl, bir resmi Devlet Resim Sergisi’ne kabul edildi. Gülsün Karamustafa, liseden mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1969 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun oldu.
Politik olarak aktif bir yaşam süren sanatçı, Akademi’de boykot ve işgal eylemlerinde yer aldı. Akademi işgal eylemi sırasında tanıştığı Sadık Karamustafa ile Ağustos 1970’te evlendi.
Gülsün Karamustafa, 1971 yılında 12 Mart Muhtırasından birkaç gün sonra aranan birine yataklık etmek suçlamasıyla eşi ile birlikte tutuklandı ve eşi iki buçuk yıl, kendisi 6 ay hapis cezası aldı. İzmit Kadın Hapishanesinde cezasını çekti. Hapishane gözlemlerine dayanan resimleri ilk kez 10 Eylül 2013 & 05 Ocak 2014 tarihleri arasında Salt Beyoğlu sergi salonunda “Vadedilmiş Bir Sergi’” adlı kişisel sergisinde ziyaretçilere açtı.
1975 & 1981 yılları arasında, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda (bugünkü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) öğretim üyeliği yaptı. Eğitimciliğin sanatsal hayatını olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle bu görevinden istifa etti.
Türkiye’de kırsaldan büyük kentlere, özellikle de İstanbul’a gerçekleşen iç göçün sonucu olarak görsel ve maddi kültürdeki değişimleri yansıtan figürler resmeden Gülsün Karamustafa, profesyonel anlamda ilk kişisel sergisini 1978 yılında İstanbul Taksim Sanat Galerisi’nde açtı. 1980’lerden sonra resimden heykele bir geçiş yaşadı ve daha sonra kolaj, halı ve enstalasyonlar yaptı. 1981 yılında kendi atölyesini kurdu. 1984 yılında Çamlıca Sanat Evi’nde özgün baskı çalışmaları yaptı.
İstanbul’da “Günümüz Sanatçıları”, “Yeni Eğilimler”, “Öncü Türk Sanatından Bir Kesit” adı altında belirli aralıklarla yenilenen sergilere yapıtlarıyla katıldı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum’da kişisel sergiler açtı.
1984 yılında başrollerinde Kadir İnanır, Hale Soygazi, Macit Koper’in oynadığı ve Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki “Bir Yudum Sevgi” filminde sanat yönetmenliği yaparak sinema alanına girdi.
Ardından 1987 yılında Füruzan’ın senaryosunu yazdığı, Okan Uysaler’in yönetmenliğini üstlendiği TRT 1’de yayımlanmış ve başrollerinde Zuhal Olcay, Haluk Bilginer, Müşfik Kenter, Haluk Kurtoğlu, Tomris Oğuzalp’in oynadığı “Gecenin Öteki Yüzü” adlı televizyon dizisinde sanat yönetmenliği yaptı.
1990 yılında Füruzan ile birlikte “Benim Sinemalarım” adlı filmi yönetti. Bu filmle ulusal ve uluslararası birçok festivale katılarak ödüller aldı. 1990 yılında Cannes Film Festivalinin “Eleştirmenlerin 7 Günü” ve “Altın Kamera” bölümlerinden çağrıldı, orada 158 film arasından seçilen sekiz filmden biri olarak gösterime girdi. 1991 yılı İran Fecr Film Festivalinde uluslararası jüriden “En İyi İlk Film” ödülünü, 1991 yılı Tokyo Film Festivalinde ise “En İyi On Asya Filmi” arasına seçildi.
1980 & 1989 yılları arasında, İstanbul’da “Günümüz Sanatçıları”, “Yeni Eğilimler”, “Öncü Türk Sanatından Bir Kesit” adı altında belirli aralıklarla yinelenen sergilere katılan Gülsün Karamustafa, ilk uluslararası kişisel sergisini 1994 yılında Kanada, Montreal’de açtı. İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan bir çağdaş ve eleştirel sanat kurumu olan Shedhalle’de küratör Marion von Osten ve küratör Ursula Biemann ile çeşitli ortak projeler üretti.
Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde, Boğaziçi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi’nde, Hannover Uluslararası Kadın Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
2013 yılında SALT Beyoğlu’nda ve 2016 yılında Berlin Hamburger Bahnhof Çağdaş Sanat Müzesi’nde retrospektif sergileri yapıldı.
Gülsün Karamustafa, Sadık Karamustafa ile Ağustos 1970’te evlendi. Grafiker Ayşe Karamustafa’nın annesidir.
Gülsün Karamustafa 2021 yılında ise Roswitha Haftmann Vakfı tarafından verilen Avrupa’nın prestijli sanat ödülüne layık görüldü. Roswitha Haftmann Vakfı Yönetim Kurulu, Gülsün Karamustafa’yı “zamanımızın en sanatsal ve aynı zamanda politik olarak en ikna edici seslerinden biri” olarak tanımlıyor.
Gülsün Karamustafa, yaşamını ve sanat çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.