Doğum tarihi: 07 Kasım 1982
Kaç yaşında: 41
Burcu: Akrep
Meslek: Siyasetçi, Diplomat, Bakan
Doğum yeri: Schaerbeek, Brüksel Bölgesi, Belçika

03 Haziran 2023 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak atandı.

Mahinur Özdemir Göktaş, 07 Kasım 1982 tarihinde Schaerbeek, Brüksel Bölgesi, Belçika’da doğmuştur. Konya ve Emirdağ asıllı göçmen bir Türk ailesinin Belçika’daki üçüncü nesil fertlerindendir. İlkokulda okulun korosunda yer aldı. Çocukluk dönemini Belçika’da geçiren Mahinur Özdemir Göktaş ilk, orta ve lisede 6 yıl Latince kimya-matematik bölümünde okudu. Üniversite eğitimini Belçika’da Université Libre de Bruxelles (ULB), Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Bilimler Fakültesi Çift anadal bakalorya: Siyasal Bilgiler İktisat ve İşletme Mühendisliği lisans, Université Libre de Bruxelles (ULB), Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi alanında da master yaptı.

İyi bir müzik kulağına sahip olan Mahinur Özdemir Göktaş, küçük yaşta tek başına piyano çalmayı öğrendi. Daha sonra ise profesyonel bir şekilde Müzik Akademisi’nde piyano ve solfej eğitimine üç yıl boyunca devam etti. Türküleri seviyor ve kendi gayretleriyle kısa sürede saz çalmayı da öğrendi.

Mahinur Özdemir Göktaş, öğrenciyken yaz tatillerinde babasının işlettiği markette düzenli olarak kasiyerlik yapmıştır. 14 yaşında örtünmeye karar verdi. İlk seçim kampanyasını 2006 yılında babasının marketinde kasiyer olarak çalıştığı sırada yaptı ve belediye meclis üyesi seçildi.

Mahinur Özdemir Göktaş, Belçika’da Schaerbeek’teki birçok STK’nın aktif üyesi ve bir öğrenci organizasyonunun kurucusudur.

Belçika’da yaşayan Mahinur Özdemir Göktaş, 2006 yılında Schaerbeek belediyesinde belediye meclis üyeliğine seçildi. 24 Haziran 2009 tarihinde henüz 26 yaşındayken Hümanist Demokrat Merkez Partisi’nden (CDH) milletvekili olarak parlamentoya girdi. Başörtülü ilk milletvekili olarak hem Belçika’da hem de dünyada büyük ilgi gördü. Seçildikten sonra başörtüsü yüzünden eleştiriler aldı ve çalışmasının zor olacağı iddia edildi. 2015 yılında Ermeni Kırımı’nı soykırım olarak tanımlamayı reddetmesi nedeniyle partisinden ihraç edildi ve siyasete bağımsız milletvekili olarak devam etti.

2009 & 2019 yılları arasında iki dönem Brüksel Milletvekilliği yaptı.

Mahinur Özdemir Göktaş, ana dilleri Türkçe ve Fransızca’nın yanı sıra ileri düzeyde Flamanca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Almanca konuşmaktadır ve Latince bilmektedir.

Mahinur Özdemir Göktaş, Belçika’da yaptığı çalışmalardan dolayı Ekim 2019 yılında Kral Leopold Devlet Nişanı’na layık görüldü.

Mahinur Özdemir Göktaş, 30 Temmuz 2010 tarihinde Rahmi Göktaş ile Bruksel’de evlendi, düğünü İstanbul’daki Hıdiv Kasrı’nda yaptı. 2 çocuğu vardır. O tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan bu düğüne eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak ile birlikte gitmişti.

Mahinur Özdemir Göktaş, Rahmi Göktaş ile evlendiği dönemde eşi Milletvekili Edibe Sözen’in Özel Kalem Müdürü olarak görev yapmakta idi. Rahmi Göktaş, Belçika, Brüksel’e bir kültür merkezi olan “Brüksel Yunus Emre Enstitüsü” müdürü olarak görev yapkaktadır.

12 Eylül 2019 tarihinde açıklanan “büyükelçi ve daimi temsilci atamaları” ile Cezayir Büyükelçisi olarak atandı. Mahinur Özdemir, 01 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi görevini yürütmeye başladı. Türkiye’nin Kuzey Afrika’ya atadığı ilk kadın büyükelçi unvanı aldı.

Mahinur Özdemir Göktaş, 01 Ocak 2020 & 03 Haziran 2023 tarihleri arasında Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Mesleki Geçmişi ve İş Tecrübesi:

Brüksel Parlamentosu Milletvekili: Mayıs 2009 & Mayıs 2019
– Frankofon Parlamentosu Üyesi
– Brüksel Parlamentosu Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
– Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili
– Çevre ve Enerji Komisyonu Başkanvekili
Brüksel / Schaerbeek Belediyesi Meclis Üyesi: Ekim 2006 & Ekim 2018
Centre pour la Citoyenneté et la Participation: Kasım 2006 & Kasım 2007
CDH Partisi Araştırma Merkezi – Uzman Eğitimci
Parti Genel Başkanı Madame Joelle Milquet’nin Danışmanı: Ocak 2007 & Haziran 2009
Parti Genel Başkanı Madame Joelle Milquet’nin Özel Kalem Müdürü: Ocak 2008 & Aralık 2008
Sibelga: Brüksel Gaz ve Elektrik Dağıtım Şirketi: Aralık 2012 & Mayıs 2015
Elektrik Birimi Yönetim Kurulu Başkanı
Vivaqua Brüksel Sular İdaresi Genel Kurul Üyesi: Aralık 2012 & Mayıs 2018
Evere – Schaerbeek – Saint-Josse Bölgesi Polis Konseyi Üyesi: Aralık 2012 & Aralık 2018

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye genel seçimlerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı görevi yapan Derya Yanık, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Osmaniye milletvekili seçildi.

03 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Mahinur Özdemir Göktaş getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir