Doğum tarihi: ?? ?? 1957
Kaç yaşında: 66
Meslek: Opera Sanatçısı, Ressam
Doğum yeri: Ankara

Suat Arıkan, Türk opera sanatçısı, bas-bariton.

Suat Arıkan, 1957 yılında Ankara’da dört erkek kardeşin en küçüğü olarak doğmuştur. Babasının tayinleri nedeniyle ilkokul ve ortaokulu farklı yerlerde tamamladıktan sonra liseyi Ankara’da bitirdi. Lise öğreniminden sonra, Ankara Devlet Konservatuvarı’na opera eğitimi almak üzere şan bölümüne girdi. İstemihan Taviloğlu ve Nejat Başeğmezler’den solfej dersi, Cemil Sökmen’den şan dersi ve Necdet Aydın’dan sahne dersi alarak 1981 yılında Cemil Sökmen’in sınıfından sınıf atlayarak “pekiyi” dereceyle 6 yılda mezun oldu ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde “solist sanatçı” olarak göreve başladı.

Suat Arıkan, Şan, stil, repertuar çalışmalarını, Dan Iordacescu, Daniel Ferro, Leyla Gencer, Licinio Montefusco ve Elisabetta di Stefano ile sürdürdü. Yurtiçi ve yurtdışında birçok konser ve temsiller gerçekleştiren sanatçının 17. y.y.dan günümüze uzanan zengin bir repertuarı vardır.

1983 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği ulusal şan yarışmasında ikincilik, “Mustafa İktu Özel Ödülü”, Türk eserini seslendirmedeki başarısından dolayı “Sevda – Cenap And Özel Ödülü” 1984 yılında İtalya’nın Treviso kentinde Toti dal Monte şan yarışmasında La Bohéme dalında “Rovigo Operası Özel Ödülü”, 1985 yılında İtalya’nın Cagliari kentinde üçüncülük, 1987 yılında İtalya’nın Treviso kentinde Toti dal Monte şan yarışmasında Rigoletto dalında “Sparafucile” rolünde birincilik ödülleri kazanarak çeşitli kentlerde birçok konser ve temsiller gerçekleştirmiştir.

1992 yılında Güney Afrika’nın Cape Town kentinde Nico Malan Tiyatrosu’nda “Leporello” rolünü birçok kez başarıyla yorumlamıştır.

Suat Arıkan, 1993 yılında aldığı “bilgi-görgü bursu”yla İtalya, Hollanda ve Almanya’da çeşitli araştırmalar yapmış, konserler vermiştir.

2000 yılında; İtalya’nın Montepulciano kentinde yapılan 25. Uluslararası Opera Festivali’nde Gioacchino Rossini’nin “İtalya’da Bir Türk” operasındaki “Selim” rolünü ve Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasındaki “Sarastro” rolünü birçok kez yorumlamıştır.

Georges Bizet’nin “ Carmen” operasında “Escamillo”, Giacomo Puccini’nin “Tosca” operasında “Scarpia”, La Bohéme operasında “Marcello”, Wolfgang Amadeus Mozart “Don Giovanni” operasında “Don Giovanni” rollerini birçok kez yorumlamıştır.

2001 & 2002 & 2003 yıllarında; İtalya’nın Milano kentindeki AS. LI. CO Uluslararası Şan Yarışması ve Arnavutluk’un Tiran kentindeki Marija Kraja Uluslararası Şan Yarışması’nın jüri üyeliğine seçilmiştir. Ayrıca, Como, Capri, Salice ve Spoleto’da düzenlenen uluslararası şan yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. Güney Afrika, Kolombiya, Almanya, İtalya, Romanya, Danimarka, Finlandiya, Slovakya, Kıbrıs, Fransa, Avusturya’da konser ve temsiller ve başta İtalya olmak üzere Kanarya Adaları, Tenerife, Arnavutluk’ta şan yarışmalarında jüri üyelikleri yaptı.

Opera sanatı üzerine dergilerde köşe yazarlığı ve çeşitli radyo programları yapıp sunan sanatçı, solistlik çalışmalarının yanısıra 2002 & 2003 sezonunda Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmiştir. Ardından 2003 & 2004 ve 2004 & 2005 sezonlarında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevini yürütmüştür. Sanatçı, 2007 & 2022 yılları arasında da bu görevi sürdürmüştür.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak şan dersi veren Suat Arıkan, ayrıca; opera sanatına verdiği katkılar nedeniyle, İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi tarafından 2006 yılında “Şövalye Nişanı”yla ödüllendirilmiştir.

Sanat Yönetmenliğini sürdüren Suat Arıkan, aynı zamanda hem sahnelerde solistlik hem de eğitimciliğini, İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden sonra şimdi de Haliç Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sürdürmektedir.

Müziğin yanında resim sanatıyla olan yakın ilgisi yoğun bir şekilde sürdürmekte olan Suat Arıkan, Aya İrini, A.K.M. Sanat Galerisi, Nişantaşı / Artisan, Ankara / Ziraat Bankası Sanat Galerisi, İtalya’nın Roma kentinde Belediye Sanat Galerisi’nden sonra beşinci kişisel resim sergisini Almelek Sanat Galerisi’nde gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Kent yaşamının getirdikleriyle ilgili tematik olan Maçka / ART212’de karma sergiye katılan Suat Arıkan, farklı atık yüzeylere farklı malzemelerle yaptığı resimlerle sanat severleri şaşırtmaya devam ediyor.

Suat Arıkan’ın repertuarından, ilk akla gelen eserler; Sevil Berberi, II.Mehmet, İtalya’da Bir Türk, La Sonnambula, Attila, Macbeth, Otello, Il Trovatore, Don Carlos, Aida, Nabucco, Rigoletto, Messa da Requiem, Turandot, Tosca, La Boheme, Salome, Beethoven 9. Senfoni, Figaro’nun Düğünü, Don Giovanni, Mozart ve Salieri, Sihirli Flüt, Hoffmann’ın Masalları, Carmen, IV.Murat, Evita, Kiss me Kate sayılabilir…

Suat Arıkan, 24 Mayıs 2022 tarihinde rol aldığı, Mitch Leigh’in bestelediği, metin şarkı sözü Dale Wasserman ve Joe Darion tarafından yazılan, Güngör Dilmen tarafından Türkçeleştirilen müzikal “Mançalı Adam” adlı eserindeki Don Kişot rolü ile sahnelerden emekli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir