Doğum tarihi: 10 Kasım 1992
Kaç yaşında: 31
Burcu: Akrep
Meslek: Futbolcu
Doğum yeri: Abidjan, Fildişi Sahili

Futbolcu Wilfried Zaha, 24 Temmuz 2023 tarihinde Galatasaray spor kulününe 3 yıllığına transfer oldu.

Wilfried Zaha, 10 Kasım 1992 tarihinde Abidjan, Fildişi Sahili’nde Armel Zaha’nın 8’inci çocuğu olarak doğmuştur. Tam adı Dazet Wilfried Armel Zaha’dır. Wilfried Zaha 4 yaşında iken 7 kardeşi ve ailesi ile beraber İngiltere’ye taşındı. Londra’nın Croydon ilçesindeki Thornton Heath’e yerleştıler. 4 abisi ve 3 ablası vardır. Aynı zamanda İngiltere vatandaşıdır.

Wilfried Zaha, ailesinin İngiltere’ye taşındıktan sonra yerleştiği Crystal Palace’ın Selhurst Park stadyumunun yolunun aşağısında büyüdü. 2002 yılında Crystal Palace takımının altyapısında eğitim almaya başladı. 2009 yılında Crystal Palace takımının A takımında oynamaya başladı.

Crystal Palace FC takımında Forvet mevkinde forma giyen ve 180 cm boyunda ve 66 kilo olan Wilfried Zaha, sağ ayağını kullanmaktadır.

2013 yılında Manchester United takımına 10 milyon sterlinlik ilk ücret karşılığında transfer oldu.

Wilfried Zaha, İngiltere Premier Lig’de (EPL) maçlardan önce tek diz üstüne çökmeyi bırakma kararı alan ilk oyuncu oldu. Crystal Palace’ın yıldızı, hareketin “alçaltıcı” olduğuna ve siyahi oyuncuların “dik durması” gerektiğine inandığını tekrardan dile getirdi.

Wilfried Zaha, İnternette sürekli ırkçı tacize uğrayan Zaha, arkasında Siyahilerin Hayatı Önemlidir yazan forma giymek istemediğini, bunun kendisini “hedef gibi hissettirdiğini” ekledi.

Financial Times’ın Business of Football zirvesinde konuşan Zaha, şunları söyledi:

Tek diz üstüne çökmenin alçaltıcı vesaire olduğunu tabii daha önce de söyledim zira büyürken ebeveynlerim bana siyahi olmaktan ne olursa olsun onur duymam gerektiğini öğretti. Sadece dik durmamızın yeterli olduğunu düşünüyorum. Çünkü tek diz üstüne çökmenin artık şuraya vardığını düşünüyorum… Bunu maçlardan önce yapıyoruz ve hatta bazen insanlar bunu maçlardan önce yapmamız gerektiğini bile unutuyor. Ardındaki anlamı kavramaya çalıştıkça gözümde giderek öylesine yaptığımız bir şey haline geldi ve bunu yeterli bulmuyorum. Tek diz üstüne çökmeyeceğim, arkasında Siyahilerin Hayatı Önemlidir yazılı forma giymeyeceğim çünkü bu hedef gibi hissettiriyor. Kendimizi soyutluyoruz. Eşit olduğumuzu söylemeye çalışıyoruz ama bunun gibi, zaten işe yaramayan şeylerle kendimizi soyutluyoruz. Konuyla ilgili duruşum bu. Dik durmamız gerektiğini düşünüyorum ve artık ırkçılık vesaire üzerine konuşmayı tercih etmiyorum çünkü burada sadece bir şeyleri yapmış olmak için yapmak amacıyla bulunmuyorum. Eyleme geçilmediği sürece bu konudan bana bahsetmeyin.

Wilfried Zaha, Fildişi Sahilili kız arkadaşı Lavena Valentino’dan bir oğlu vardır.

Wilfried Zaha, 24 Temmuz 2023 tarihinde Galatasaray spor kulününe 3 yıllığına transfer oldu.

Altyapı Kariyeri:

2002 & 2009 – Crystal Palace

Profesyonel Futbol Kariyeri:

2009 & 2013 – Crystal Palace
2013 & 2014 – Manchester United
2013 – Crystal Palace (kiralık)
2014 – Cardiff City (kiralık)
2014 & 2015 – Crystal Palace (kiralık)
2015 &  2023 – Crystal Palace
2023 – Galatasaray

Millî Takım Kariyeri:

2011 – İngiltere U-19
2012-2013 – İngiltere U-21
2012-2013 – İngiltere
2017- Fildişi Sahili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir