Doğum tarihi: 07 Kasım 1977
Kaç yaşında: 46
Burcu: Akrep
Meslek: İş Adamı
Doğum yeri: Digor, Kars

Sezgin Baran Korkmaz, 07 Kasım 1977 tarihinde Kars’ın Digor ilçesinde beş çocuklu Kürt bir ailede doğmuştur. Çocukluğunda ayakkabı boyacılığı yapan Sezgin Baran Korkmaz, Digor’dan 12-13 yaşında İstanbul’a geldi.

Sezgin Baran Korkmaz, İstanbul Moda’da 13 kişiyle bekâr evi paylaşırken, bir yandan da ayakkabı boyacılığı yaptı. Bir dönercide bulaşıkçılık yaptığı günlerde müşterilerden arta kalan dönerleri pazarda sattığını, gümrükten tasfiye edilen su arıtma cihazlarını sattığını belirtmiştir.

Girişimciliğe madeni yağ fabrikası satın alarak başlayan Sezgin Baran Korkmaz, SBK Holding sitesinde, holdingin logosundaki başakta Kars’ın ünlü buğdayı Kavılca’dan esinlenildiği bildirilmektedir. Sezgin Baran Korkmaz isminin baş harflerinden oluşan 2004 yılından beri SBK Holding ve 2017 yılından beri SBK Vakfının kurucu başkanı, Relief International ve 2016 yılından beridir EastWest Institue yönetim kurulu üyesidir.

Sezgin Baran Korkmaz, ihtiyaç sahibi öğrencilere burslar verdi, yoksullara gıda ve para yardımları yaptı. Memleketi Kars başta olmak üzere birçok yerde okullar inşa ettirdi.

İstanbul Piyalepaşa’da bir semt pazarındaki tezgâhların tamamını satın alıp halka bedava sebze meyve dağıtmasıyla gündem olan, Ağustos 2018’de de milyonlarca dolar değerindeki lüks yatı “Queen Anne” ile Bodrum Cennet Koyu’na gelip halk plajında herkese bedava ayran ve lahmacun dağıtarak ‘Yardımsever iş adamı’ görüntüsü sergiledi.

2009 yılında Bereket Öner adlı iş adamının maddi sıkıntıya düşmesini fırsat bilip Ankara Sincan’da faaliyet gösteren “Sincan Styropor” fabrikasının makinalarını alarak, Bursa Kestel’deki Komak Isı Yalıtım bünyesinde çalıştırmaya başladı. Sezgin Baran Korkmaz’ın bu tesisinde ve aynı konuda faaliyet gösteren Çorlu’daki tesisinde yangın çıkmış, bu yangınları sigortadan para almak için kendisinin çıkardığı iddia edilmiştir.

Sezgin Baran Korkmaz, daha sonra Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’nun ortağı, Levon Termendzhyan ile tanışarak ortak girişimlerde bulunmaya başladı. Daha sonra ise, ilk büyük şirket alma girişimi olan Borajet’in hisselerini Yalçın Ayaslı’dan satın aldı.

Sezgin Baran Korkmaz, İnan Kıraç’ın Kıraça Holding’e ait yurt dışı yatırımcılardaki %45 oranındaki hisselerini toplayarak, şirketi almaya çalıştı ama başarılı olamadı.

Sezgin Baran Korkmaz, 2015 yılında Hürriyet Gazetesi’nde, zor durumdaki Türk şirketlerini alarak, düzlüğe çıkarıp sattığı belirtilmiştir.

Sezgin Baran Korkmaz, Gökçen Korkmaz ile evlidir. 2009 doğumlu bir oğlu vardır.

Sezgin Baran Korkmaz, 05 Aralık 2020 tarihinde eşi Gökçen Korkmaz ile beraber İsviçre’ye giderek Türkiye’yi terk etmiştir. Türkiye’deki şirketlerine ve tüm mal varlığına mahkeme tarafından el konulan Sezgin Baran Korkmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranmaktadır.

2021 yılında Sedat Peker, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Sezgin Baran Korkmaz’a hakkındaki soruşturma hakkında önceden bilgi vererek yurtdışına kaçmasına olanak sağladığını iddia etti. Sedat Peker, ayrıca Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi Başkanı Esat Toklu’nun ve diğer yargı üyelerinin Sezgin Baran Korkmaz’a ait lüks bir otelde bedava konakladığını öne sürdü. Esat Toklu ise bu iddiayı reddetti.

02 Mayıs 2021 tarihinde hakkında açılan soruşturma tamamlanmış olup, hakkında “mal varlığı değerini aklama” suçundan 6 şirketi üzerinden 132 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Mahkemenin verdiği 5 yıl 10 ay ceza Yargıtay’da onandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletinde vergide sahtecilik yapmaktan ceza almış bir şirketle de ilişkisi olan Sezgin Baran Korkmaz, 19 Haziran 2021 tarihinde ABD’nin isteği üzerine Avusturya’nın başkenti Viyana’ya yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alındı ve 16 Temmuz 2022’de ABD’ye iade edildi.

ABD’ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz, 18 Temmuz 2022 günü ilk kez hakim karşısına çıktı. Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde görülen duruşmaya çizgili cezaevi kıyafetiyle getirilen Sezgin Baran Korkmaz, hakkındaki suçlamaları reddetti. 225 yıl hapis istemiyle açılan davanın 15 sayfalık iddianamesinde, Korkmaz’a 12 ayrı suçlama yöneltilmişti. Korkmaz’ın usulsüz olarak yaptığı havale ve para transferleri için, işlediği 10 suça dair ayrı ayrı 20 şer yıl hapis cezası istendi. Korkmaz için ayrıca kara para aklamaktan da 20 yıl, mahkemeye yalan beyanda bulunmaktan 5 yıl hapis cezası talep edildi.

Son olarak Sezgin Baran Korkmaz’ın seri duruşmalarının 30 Ekim 2023 tarihinde başlamasına karar verildi. O tarihe kadar Sezgin Baran Korkmaz, Salt Lake City’de Federal Hapishane’de kalacak.

Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu şirketler:

Mega Varlık Yönetim A.Ş.
Komak Isı Yalıtım Sistemleri
SBK Holding Biofarma İlaç Sanayi
Unico Sigorta
Münir Şahin İlaç Sanayi
Ecem İlaç Pazarlama
İstanbul Doğu Batı Derneği
Bugaraj Elektronik Ticaret
Hexagon Mühendislik
Auto Alsat Bilişim Otomotiv
Vaniköy Sigorta
Komak Madeni Yağ Akaryakıt
Boğaziçi Cam Sanayi
Bukombin Bilişim
Ürosan Kimya
Noil Yatırım
Blane Teknoloji
Umut İlaç
Lüksemburg’daki İsaanne Sarl Şirketi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir