Doğum tarihi: 13 Ağustos 1974
Kaç yaşında: 49
Burcu: Aslan
Meslek: Yönetmen, Senarist, Prodüktör, Akademisyen
Doğum yeri: Karaman, Konya

Yönetmen, senarist, yapımcı ve akademisyen Emin Alper, Tepenin Ardı ve Abluka filmleri ile tanınır.

Emin Alper, 13 Agustos 1974 tarihinde Konya Karaman’da doğmuştur. Ankara Fen Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesinde inşaat mühendisliği bölümünde 2 yıl okuduktan sonra tekrar sınava girip aynı üniversitenin iktisat bölümünü kazandı. Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih okudu, ardı sıra Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine doktorasını aldı.

Emin Alper, 18 yaşındayken izlediği Emir Kusturica filmi Çingeneler Zamanı’ndan etkilenerek üniversitede senaryo denemeleri yaptı. O dönem üniversitenin sinema kulübüne de üye oldu. Bu dönemde arkadaşları ile “Görüntü” dergisini çıkaran Emin Alper, vaktinin çoğunu sinema kulübünde, bir kısmı film sektöründe de çalışmakta olan arkadaşlarıyla geçirdi, senaryolar, eleştiriler yazdı, sürekli notlar aldı. Kulüp etkinliklerinde film tartışıp; Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan gibi dönemin parlayan yönetmenlerini söyleşilere davet ettiler.

2005 yılında ilk kısa filmi “Mektup” TRT’de yayınlanan Genç Sinemacılar programı sayesinde çekildi. 2006 yılında “Rıfat” adlı kısa filmi çekildi.

2012 yılında senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı filmi “Tepenin Ardı / Beyond the Hill” ile tanındı.

Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi Tepenin Ardı / Beyond the Hill 2012 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nden Caligari Film Ödülü; Asya Pasifik Ekran Ödülleri’nde En İyi Film seçildi.

“Tepenin Ardı” ile Berlin Film Festivali’nde Caligari Film Ödülü, Asya Pasifik Film Festivali’nde, 31. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde NETPAC ödülü, Taipei Film Festivali Uluslararası yeni yetenek yarışması büyük ödülü de dahil olmak üzere 2012 yılında ulusal ve uluslararası alanda 16 ödül aldı.

2015 yılında senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı “Abluka” filminin ilk gösterimini 72. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Bu filmde Mehmet Özgür, Tülin Özen, Berkay Ateş, Müfit Kayacan, Ozan Akbaba gibi oyuncular rol aldı.

Emin Alper, İstanbul Teknik Üniversitesi insan ve toplum bilimleri bölümünde akademisyen olarak ders vermektedir.

Emin Alper’in sinema ve siyaset üzerine Tarih ve Toplum, Birikim, Mesele, Altyazı ve Görüntü gibi dergilerde yayımlanan yazıları da vardır.

2019 yılında yönetmenliğini ve senaristliğini Emin Alper’in yaptığı ve başrollerinde Cemre Ebüzziya ile Ece Yüksel, Helin Kandemir, Müfit Kayacan ve Kayhan Açıkgöz’ün yer aldığı “Kız Kardeşler” filminin ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin “Ana Yarışma” bölümünde gerçekleştirildi. Bu filmile Emin Alper; 38. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödülünü alırken; En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel ve Helin Kandemir’in oldu.

2020 yılında BluTV’de yayınlanan Kenan İmirzalıoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan ve Melisa Sözen’in başrollerini paylaşacağı “Alef” isimli mistik polisiye TV Dizisinin yönetmenliğini yaptı. Dizide, Ercan Kesal, Berkay Ateş, Müfit Kayacan, Hatice Aslan, Haldun Boysan, Osman Alkaş, Ece Dizdar, Rıza Akın gibi oyuncular da yer aldı.

Ödülleri:

2012 – Berlin Uluslararası Film Festivali – Caligari Film Ödülü (Tepenin Ardı)
2012 – Asya Pasifik Ekran Ödülleri’nde – En İyi Film Ödülü (Tepenin Ardı)
2012 – 31. İstanbul Film Festivali’nde – En İyi Film Ödülü (Tepenin Ardı)
2012 – Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde – NETPAC Ödülü (Tepenin Ardı)
2012 – Taipei Film Festivali Uluslararası Yeni Yetenek Yarışması Büyük Ödülü (Tepenin Ardı)
2015 – 72. Venedik Film Festivali – Bağımsız Eleştirmenler Ödülü, Premio Bisato D’oro, Arca CinemaGiovani ve Jüri Özel Ödülü (Abluka)
2015 – 22. Adana Altın Koza Film Festivali – En İyi Film Dalında Birincilik Ödülü (Abluka)
2016 – Sinema Yazarları Derneği – En iyi Yönetmen Ödülü (Abluka)
2019 – Uluslararası İstanbul Film Festivali – En İyi Yönetmen Ödülü (Kız Kardeşler)

Filmleri ve Dizileri:

Yönetmen:

2021 – Balkaya (Sinema Filmi)
2020 – Alef (TV Dizisi)
2019 – Kız Kardeşler (Sinema Filmi)
2015 – Abluka (Sinema Filmi)
2012 – Tepenin Ardı / Beyond the Hill (Sinema Filmi)

Senaryo:

2021 – Balkaya (Sinema Filmi)
2019 – Kız Kardeşler (Sinema Filmi)
2015 – Abluka (Sinema Filmi)
2012 – Tepenin Ardı / Beyond the Hill (Sinema Filmi)
2006 – Rıfat (Kısa Film)
2005 – Mektup (Kısa Film)

Oyuncu:

2019 – Kız Kardeşler (Sinema Filmi)
2005 – Çarpışma (Konyan’s Guy) (Kısa Film)
2004 – Apartman (Osman) (Kısa Film)

Yapımcı:

2012 – Tepenin Ardı / Beyond the Hill (Sinema Filmi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir