Doğum tarihi: 10 Mart 1503
Ölüm tarihi: 25 Temmuz 1564
Kaç yaşında öldü: 61
Burcu: Balık
Meslek: Devlet Başkanı
Doğum yeri: Castile, İspanya
Ölüm yeri: Viyana, Avusturya

Avusturya ve Macaristan kralı olan I. Ferdinand, 1556 yılında da Kutsal Roma İmparatoru oldu.

I. Ferdinand (Kutsal Roma İmparatoru), 10 Mart 1503 tarihinde Castile, İspanya’da doğmuştur. Annesi İspanya Kralı II. Fernando’nun kızı Aragon Prensesi Kastilyalı Juana, babası Habsburg Hanedanından I. Filipe’dir. I. Maximilian (Kutsal Roma İmparatoru) baba tarafından dedesidir. Kutsal Roma İmparatoru Şarlken abisidir.

I. Ferdinand (Kutsal Roma İmparatoru), 1521 & 1564 yılları arasında Avusturya Arşidükalığı’nın arşidüküydü. I. Ferdinand, üvey kardeşi Macaristan kralı II. Lajos’un Kanuni Sultan Süleyman’ın başında bulunduğu Osmanlı ordusu ile 29 Ağustos 1526 tarihinde yapılan Mohaç Muharebesinde savaş alanından kaçarken Karasu bataklığında boğularak ölümünden sonra Bohemya ve Macaristan’ı Kral olarak yönetti.
Avusturya İmparatoru I. Ferdinand’ın Portresi. Ressam Ferdinand Georg Waldmuller yapmıştır.

I. Ferdinand (Kutsal Roma İmparatoru), 25 Mayıs 1521 tarihinde Bohemya ve Macaristan Kraliçesi Anna ile evlendi. Eşi Anna 1547 yılında öldü. 15 çocuğu oldu.

Akut gut hastalığından rahatsız olan abisi Kutsal Roma İmparatoru Şarlken, 1555 yılında İspanya Krallığı’nı ve Alçak Ülkeler’i (Felemenk- şimdiki Hollanda ile Belçika) oğlu II. Felipe’ye, 1556 yılında da Kutsal Roma İmparatorluğu makamını kardeşi I. Ferdinand’a kendi isteği ile bırakarak Yuste manastırında inzivaya çekildi.

I. Ferdinand (Kutsal Roma İmparatoru), 25 Temmuz 1564 tarihinde Viyana, Avusturya’da 61 yaşında öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir