Doğum tarihi: ?? ?? 1889
Ölüm tarihi: 01 Ocak 1968
Kaç yaşında öldü: 79
Meslek: Futbolcu
Doğum yeri: Kalimpong, Britanya Hindistanı (günümüz Hindistan’ı)
Ölüm yeri: New York, ABD

1905 & 1915 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübünde kaleci olarak bulundu.

Ahmet Robenson, 1889 yılında Kalimpong, Britanya Hindistanı’nda (günümüz Hindistan’ı) doğmuştur. Doğum adı Peel Harold Robinson’dur. Babası Spencer Robenson, annesi ise Sarah Robenson’dur. Ahmet Robenson’un babası Hindistan’da görev yapan bir İngiliz subayıdır. Müslüman olmuş ve Abdülhamit II’e müracaat ederek İstanbul’a gelip Türk ordusunda görev yapmıştır. Ahmet, Abdurrahman ve Yakup isimlerinde üç oğlu vardır, hepsi de Galatasaray Lisesi’nde okumuştur. Ahmet Robenson babasını çocuk yaşta kaybetmiştir.

Babası Spencer Robenson Kendi milletinin Hindistan’a yaptığı sömürü ve baskı hiçte hoşuna gitmemekteydi. Özellikle müslümanlığı seçen Hintlilere karşı acımasız olan İngilizlerin bu tutumunu hiç beğenmemekteydi. Müslümanlığa bu kin nedendi sorusuyla birlikte hareket ederek İslam dinini eşiyle birlikte irdeleyerek Müslüman olmaya karar verirler. Bu olay ingiliz camiasında hiçte hoş karşılanmadı. Hindistan’da yaşamak onlar için zordu, İngiltere’ye de dönemezdiler… Biraz araştırma yaptıktan sonra soluğu Osmanlı topraklarında dünyanın altın şehri olan İstanbul’da aldılar. Spancer Robenson; Abdullah, Sarah Robenson ise Fatma adını aldı. Çocuklarınaysa Abdurrahman, Yakup ve Ahmet ismini verdiler.

Ahmet Robenson, birinci Dünya Savaşı’nda Rusya Cephesine gönderildi ve hayatta kalmayı başardı. Savaştan hemen sonra Güney Batı Kafkasya hükümetinin resmi tercümanı oldu.

Ahmet Robenson’in sporla da ilgilenen Yakup ve Abdurrahman Robenson adında iki erkek kardeşinden Abdurrahman Robenson I. Dünya Savaşı’nda Rusya Cephesi’nde tifo nedeniyle hayatını kaybetti. Yakup Robenson ise 1916 yılında Sina cephesinde Osmanlılar için İngilizlere karşı savaşırken öldü.

Ahmet Robenson, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Galatasaray Lisesi’nde Beden Eğitimi öğretmenliği görevinde bulundu. Türkiye’de sporun yaygınlaşması için büyük gayret gösteren önemli bir spor adamıdır. Öğretmenliğini yaptığı okula ve Galatasaray kulübüne çok sayıda sporcu yetiştirdi. Galatasaray Spor Kulübünün ilk kalecisidir. 1909 yılında İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazanan Galatasaray futbol takımının da kalecisiydi.

1926 yılında Galatasaray Spor Kulübü başkanı oldu ve Galatasaray bir kez daha İstanbul Ligi’ni kazandı.

Ahmet Robenson Çim Hokeyi sporunun Türkiye’de yaygınlaşması için Çim Hokeyi takımında yer aldı. Fenerbahçeli yöneticilerle beraber İzmit, Afyon, Isparta, Manisa ve İzmir illerinde Çim Hokeyi konusunda konferanslar verdi. Gösteri müsabakalarının yapılmasında büyük gayret gösterdi. Ayrıca Galatasaray’ın ilk basketbolcularından olduğu bilinmektedir.

Türkiye’deki ilk resmi izci örgütlenmesi 1912 yılında Ahmet Robenson ve Abdurrahman Robenson kardeşler öncülüğünde Mekteb-i Sultani’de (Galatasaray Lisesi’nde) başlamıştır. Yıllarca etkili bir şekilde çalışmalarına devam eden kulüp 80’lerde politik sebeplerden ötürü kapatılmıştır. 2009 yılında Aslan İzci Oymağı olarak tekrar faaliyete geçirilmiştir. Kulübün amacı Aslan İzci Oymağı’nı yeniden aktif hale getirmek ve izcilik temellerini esas alarak topluma yararlı olmayı amaç edinmiş bireyler yetişmesini sağlamaktır.

Ahmet Robenson, Polonyalı Nina ile evlendi. Annesi ve Karısı ile beraber İstanbul’da yaşayan Ahmet Robenson, 1920’lerin sonunda İzmir’e taşındı. İzmir’de Amerikalı, YMCA’nın (Genç Hristiyan Erkekler Birliği) önde gelen temsilcilerinden biri olan Asa Jennings ile birlikte çalıştı. Ve o zaman Amerikalılar Ankara ve İzmir’de sosyal eğitim, spor ve kültür tesisleri kurmaya çalışıyorlardı. Ahmet Robenson da burada yine çevirmen ve arabulucu olarak çalıştı.

Türkiye’nin ilk çocuk parkı Ahmet Robenson ve Amerikalıların desteği ile İzmir’de kuruldu. Ahmet Robenson o tarihlerde annesi ile birlikte İzmir’de yaşıyor ve sonra 1929 yılında aniden karısıyla birlikte Amerika’ya gitti.

Ahmet Robenson, 01 Ocak 1968 tarihinde ABD, New York’da 79 yaşında ölmüştür.

Abdurrahman Robenson Kimdir?

One thought on “Ahmet Robenson Kimdir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir