Doğum tarihi: 25 Eylül 1930
Ölüm tarihi: 11 Şubat 2001
Kaç yaşında öldü: 71
Burcu: Terazi
Meslek: Gazeteci
Doğum yeri: İstanbul
Ölüm yeri: İstanbul

Türk basınının önde gelen ustalarından biriydi Nezih Demirkent

Nezih Demirkent, 25 Eylül 1930 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Annesinin adı F. Sabiha idi. Babası Ahmet Nurettin Demirkent, subaydı. Doktor olan Semih Demirkent adında ağabeyi vardı. Lise eğitimini Haydarpaşa Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1952 yılında mezun oldu.

Nezih Demirkent, 1950 yılında Son Saat gazetesinde spor muhabiri olarak çalışmaya başladı. 1953 yılında Yeni Sabah gazetesinde spor yazarlığı, spor sayfası yönetmenliği, yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1964 yılında, Türkiye’nin ilk ofset basım günlük yayın organı Yeni Gazete’nin yayın yönetmenliğini üstlendi.

1970 yılında Hürriyet gazetesinin genel müdürlüğüne getirilen Nezih Demirkent, 1981 yılında Hürriyet gazetesinin sahibi Sedat Simavi’den Hürriyet gazetesinin bünyesinde olan Dünya gazetesini satın alarak görevinden ayrıldı. Siyasî bir gazete olan Dünya gazetesini, ekonomi gazetesi hâline getirdi. Nezih Demirkent’in vefatından sonra Dünya gazetesi kızı Didem Demirkent tarafından yayımlanmaya devam etti.

Nezih Demirkent, Haydarpaşa Lisesi’nde basketbol, voleybol ve hentbol oynadı. Moda Spor Kulübü’nün basketbol ve voleybol takımlarında oynadı. Voleybol antrenörlüğü, Güreş Federasyonu üyeliğinin yanı sıra, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin başkan yardımcılığını da üstlenmişti.

14 Nisan 1963’te İstanbul’da kurulan Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin kurucularından olan Nezih Demirkent, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılığı görevinde uzun süre hizmet verdikten sonra 18 Kasım 1982 tarihinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına seçildi ve bu görevini 1992 yılına kadar sürdürdü.

Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfını yönetti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti‘nin organı Bizim Gazete‘nin aylık olarak yayımını başlattı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi ile TGC Basın Müzesi projelerini gerçekleştirdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda ve Basın Senatosu’nda başkanlık, İstanbul Sanayi Odası’nda yöneticilik yaptı.

Nezih Demirkent, Işın Demirkent ile evliydi ve Didem Demirkent adında kızı vardı.

Basın şeref kartı taşıyan Nezih Demirkent, yazılarıyla gazetecilik mesleğinin ilkelerini ve değerlerini savundu. Demirkent’in bu yazıları daha sonra “Salı Yazıları” ve “Medya Medya” isimli kitaplarda toplandı.

Nezih Demirkent, 11 Şubat 2001 tarihinde İstanbul’da 70 yaşında öldü.

Nezih Demirkent’in adı Haydarpaşa Lisesi’nin 600 kişilik konferans salonuna verildi. Kızı Didem Demirkent, 03 Mart 2019 tarihinde kız çocuklarının eğitimlerine destek olmak amacıyla Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı’nı kurdu.

Kitapları:

1982 – Sayfa Sayfa Gazetecilik
1995 – Medya Medya
2000 – Salı Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir