Doğum tarihi: 12 Nisan 1908
Ölüm tarihi: 01 Eylül 1998
Kaç yaşında öldü: 90
Burcu: Koç
Meslek: Mühendis, İş Adamı
Doğum yeri: Lefkoşe, Kıbrıs
Ölüm yeri: İstanbul

Sezai Türkeş, 1943 yılında “STFA İnşaat Müteahhitliği” ünvanı ile Fevzi Akkaya ile ortaklık kurmuş, daha sonra bu ortaklık Anonim Şirket şekline ve 1975’de de STFA Holding A.Ş.’ne dönüşmüştür.

Sezai Türkeş, 12 Nisan 1908 tarihinde Kıbrıs, Lefkoşe’de doğmuştur. 1932 yılında İstanbul’da İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olmuştur.

Sezai Türkeş, mezuniyetinden sonra 1932 & 1934 yılları arasında Bayındırlık Bakanlığı Limanlar İnşaat Dairesi’nde çalışmış, ardından askerlik hizmetini yaptıktan sonra 2 yıl özel olarak çalışan Sezai Türkeş, şantiye şefliği yapmış ve 1937 & 1943 yılları arasında o devrin tanınmış müteahhitlerinden Sadık Diri – Halit Köprücü İnşaat Kollektif Şirketi’nde görev aldı ve doğu ve orta Anadolu’da çeşitli demiryolu ve karayolu köprülerinin yapımına katkıda bulunmuştur.

Sezai Türkeş, bu şirkette 5 yıl şantiye şefliği yaptıktan ve ikinci defa askerlik hizmeti gördükten sonra 1943 yılında sınıf arkadaşı Feyzi Akkaya ile ortak olarak iş hayatına atıldı. O tarihten sonra, STFA olarak bilinen Sezai Türkeş – Feyzi Akkaya iş ortaklığı, mühendislik ve müteahhitlik alanında pek çok ilk denemenin ve buluşun sahibi oldu. Firma faaliyetleri, önceleri köprü inşaatları ve temel kazıkları ihtisas alanlarında oldu, daha sonraki yıllarda uğraşı alanları genişletilerek çalışmalar ağır inşaat sahalarını da kapsadı. Böylece STFA Grubu özellikle liman inşaatları, temel kazıkları üstündeki derin su tipi iskeleler, komple endüstri merkezleri, enerji nakil hattı işlerini başarıyla gerçekleştirdi. 60’lı yılların başlarına gelince deniz inşaatları konusunda kazanılan geniş deneyim firmayı ana faaliyetlerini bu alanda yoğunlaştırmaya götürmüştür.

1943 yılında ortaklıklarını kağıt üzerine geçiren iki arkadaş, isimlerinin baş harflerini kullanarak ‘ST-FA İnşaat Müteahhitliği’ adı ile resmi olarak da ortak olmuşlardır. Sezai Türkeş, 1943 yılında “STFA İnşaat Müteahhitliği” ünvanı ile Fevzi Akkaya (d. 1907 & ö. 2004) ile ortaklık kurmuş, daha sonra bu ortaklık Anonim Şirket şekline ve 1975’de de STFA Holding A.Ş.’ne dönüşmüştür.

Sezai Türkeş, bünyesinde birçok şirketin yer aldığı STFA Holding Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.

STFA, Sezai Türkeş’in liderliğinde 60’lı yıllarda Türkiye’de iki büyük liman ile çok sayıda rıhtım ve diğer deniz tesisleri inşaatları gerçekleştirdi. 1943 & 1973 döneminde, yurt içinde çeşitli köprü, iskele, liman, baraj, tünel ve yüksek gerilim hatları Sezai Türkeş – Feyzi Akkaya tarafından inşa edildi. Bunlar arasında Kuşadası, Bartın ve Ereğli limanları ve Kadıncık Hidroelektrik Santralı yer alıyor.

1943 & 1973 döneminde Türkiye’de yabancı firmaların tekelinde bulunan “Ağır İnşaat Sektörü”nün Türk Müteahhitlerine açılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca, bir Türk mühendisli ve işadamı olarak Türk inşaat sektörünün Libya ve Suudi Arabistan’a girişinde gösterdiği önderliğini, son yıllarda İran ve Tunus’ta uluslararası ihale ile iş alan ilk Türk firmasının yöneticisi olarak sürdürdü. 1972 yılında Libya’da Trablus Limanı İnşaatı İhalesi’ne katılarak, 1973 başında ilk yurt dışı sözleşmesini imzaladılar. Bu tarihten sonra, Libya, Suudi Arabistan, İran ve Tunus’ta önemli işler aldılar.

1965 yılı STFA grubunun ve Sezai Türkeş’in yurt dışındaki ilk iş arayışlarına şahit oldu. Bu yıl Sezai Türkeş, Suudi Arabistan’a giderek bu pazarın imkânlarını araştırdı ve 1967’de STFA Suudi Arabistan’da ilk işine (Mekke Su Projesi ve Damman Limanı) teklif verdi.

Türkeş – Akkaya ortaklığı ilk büyük işini Malatya Köprüleri ile aldı.1968 yılında İzmir Aliağa Rafinerisi Petrol Yükleme Terminali inşaasına başladılar. Yurt dışında aldıkları ilk iş Libya’da Tripoli Liman Projesi idi. Tünel inşaatında uzmanlaşan STFA, Suudi Arabistan’da Muna Tünelleri’ne imzasını attı. Fatih Sultan Mehmed Köprüsü’nü uluslararası bir konsorsiyumla birlikte tamamladılar. Dünyanın en büyük baskül köprüsü Yeni Galata Köprüsü STFA’nın son dönemde 1987 yılında tamamladığı işler arasında. 1988 yılında tamamlanan 2. Boğaz köprüsü de Türkiye’den STFA, Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K. adlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumu tarafindan yapılmıştır.

Sezai Türkeş, İnanç Türkeş ile evli idi ve Tomris adında bir kızı vardı. Eşi 1989 yılında vefat etmiştir.

Sezai Türkeş, 01 Eylül 1998 tarihinde İstanbul’da 90 yaşında ölmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir