Doğum tarihi: 05 Aralık 1946
Kaç yaşında: 77
Burcu: Yay
Meslek: Müzisyen, Piyanist, Besteci
Doğum yeri: İstanbul

Müzisyen, piyanist, besteci

Rıza Silahlıpoda, burnu ve çenesiyle org çalmasıyla ünlendi.

Rıza Silahlıpoda, 05 Aralık 1946 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Çocukluğu İstanbul Beyoğlu’nda geçen Rıza Silahlıpoda’nın anne tarafı Giritli, baba tarafı ise Arnavut’dur. Annesi ressamdı aynı zamanda piyano da çalıyordu. Babası diş doktoruydu. 5 yaşında piyano çalmaya başlayan Rıza Silahlıpoda, 5 yaşından itibaren 3 yıl konservatuarda eğitim gördü. Daha sonra müzik eğitimine de özel derslerle devam etti. Profesyonel müzik kariyerine 1965 yılında başladı.

1965 yılından 1968 yılına kadar 3 yıl Yurdaer Doğulu Orkestrası’nda çalıştı ve ayrıldıktan sonra kendi orkestrasını kurdu.

Rıza Silahlıpoda, 1968 yılında kurduğu ve adını Sadri Alışık’ın koyduğu Ritm 68 orkestrası ile birçok kez yılın orkestrası ödülünü kazandı. Guruba Ritm 68 adını veren Sadri Alışık’a sahne çalışmalarında eşlik etti. Ritm 68’in kadrosunda Kemal Okan (davul 1942), Ercüment Yenidoğan (gitar), Yılmaz Tülek (tenor saks, klarnet), Sacit Çöze (trombon), Aydın Şencan (bas gitar) ile Rıza Silahlıpoda (org) bulunmaktaydı. Bu orkestra ile 1970’li yıllarda Erol Büyükburç, Ajda Pekkan, Özdemir Erdoğan, Selçuk Ural, Rasim Ulusman, Füsun Önal, Modern Folk Üçlüsü, Gönül Yazar, Selma Güneri, Ertan Anapa, Güzin ile Baha (Güzin Sokullu ve Baha Boduroğlu), Mehmet Taneri, Serpil Örümcer, ‘imamın karısı’ Sevtap Çetinkale’nin de olduğu birçok sanatçı için sahnede ve plak kayıtlarında çalmıştı.

Daha sonra Rıza Silahlıpoda Ritm 68 adıyla yoluna devam eden orkestra, 1973 yılında Beethoven’in 5. Senfonisi ile Tatlı Bir Aşk Hikayesi’ni 45’lik olarak yayınladı.

1976 yılında ise, çok sevilmiş ve birçok Yeşilçam filminde kullanılmış Silahlıpoda’nın enstrümantal bestesi 24 Saat ile yine Silahlıpoda ile Oğuz Katmandu’nun seslendirdiği Seni Unuttum Sanma (Hasta Luego’nun aranjmanı) 45’likte bir araya getirildi.

Rıza Silahlıpoda, piyanist-şantörlerin moda olduğu Ağustos 1979 yılında orkestradan ayrılıp 29 Ekim 1979 tarihinden itibaren tek başına çalışmaya başladı.

Rıza Silahlıpoda, sinema oyuncusu Sevda Karaca ile 18 Haziran 1973 tarihinde evlenmişler ve bu evlilik sadece 11 ay sürmüş ve 1974 yılında boşanmıştır.

Rıza Silahlıpoda, 1974 yılında şarkıcı Nilüfer ile bir dönem nişanlı kaldı.

1974 yılında senaryosunu Sadık Şendil ve Zeki Alasya’nın yazdığı, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı ve başrollerinde Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Kemal Sunal, Adile Naşit, Perran Kutman’ın oynadığı ünlü Yeşilçam filmi Mavi Boncuk’un müziklerini Emel Sayın ile birlikte yaptı.

1980’li yıllarda ”Gece ve Müzik” adlı televizyon programı yaptı. “İmparator”, “Gelin Çiçeği” gibi birçok filmin müziğine imzasını attı.

Rıza Silahlıpoda, 2002 yılında armatör Halis Kalkavan’ın kızı Hatice Kalkavan ile evlenmiştir. 2 çocuğu vardır.

Albümleri:

1991 – Gece ve Müzik
Mutluluk Rüzgarı (LP Plak)
1980 – Kimbilir (LP Plak)

45’lik plaklarından bazıları:

Elveda Sevgilim
1976 – 24 Saat / Seni Unuttum Sanma
Öyle Bakma
Rıza Silahlıpoda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir