Doğum tarihi: 23 Eylül 1978
Kaç yaşında: 45
Burcu: Terazi
Meslek: Gazeteci, Yazar
Doğum yeri: Ceyhan, Adana

Murat Ağırel, 23 Eylül 1978 tarihinde Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Ceyhan ilçesinde tamamladı. Ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Otomotiv Bölümü’nden mezun olan Murat Ağırel, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nü de başarı ile tamamlamıştır.

2006 yılında “Biz kaç kişiyiz?” adlı sivil toplum platformu kuruculuğunu ve İstanbul İl Başkanlığını yapan Murat Ağırel, dört büyük Cumhuriyet Mitingi tertibi, 7 Teröre Lanet Mitingi, 3 Hukuka Saygı Mitingi, 1274 salon toplantısı, 22 Sokak yürüyüşü, 5 Türkiye Forumu düzenledi.

Murat Ağırel, 2008 yılında “Memleket Sevdalıları Derneği”ni kurdu ve 3 dönem genel başkanlığını yaptı.

2008 yılında Ergenekon davaları sürecinde gözaltına alınan Murat Ağırel, iki gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yargılandığı davada ”silahlı terör örgütüne üye olmak” ile suçlandı ve 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar daha sonra Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden yapılan yargılamada 2019 yılında beraat etti.

Murat Ağırel, 2018 yılı genel seçimlerinde İYİ Parti’den İstanbul milletvekili adayı oldu, fakat seçilemedi.

Bir dönem de Yeniçağ Gazetesi’nde yazarlık yapan Murat Ağırel, Cumhuriyet Gazetesi’nde de yazarlık yapmıştır. Halk TV’deki çeşitli televizyon programlarına katılmaktadır. Daha evvel Medya Siyaset ve Oda TV bünyesinde de yazdı. Köşe yazılarında ve kitaplarında, genellikle Türkiye’deki yolsuzluk iddialarını incelemektedir.

Murat Ağırel, Dilek Ağırel ile evlidir. Bir oğlu ve bir kızı vardır.

Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenazesine ilişkin haberin OdaTV’de yayımlanmasıyla ilgili soruşturmada 05 Mart 2020 tarihinde tutuklandı. 24 Haziran 2020’de yapılan davanın ilk duruşmasında Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Keser ve Haber Müdürü Ferhat Çelik dört aylık tutukluluklarının ardından tahliye edilmiş, diğer üç ismin tutukluluğunun devamına karar verilmişti. 09 Eylül 2020’deki ikinci duruşmasında; Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç 3 yıl 9 ay, Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel, 4 yıl 8 ay ceza aldı ancak altı ay cezaevinde kalmaları nedeniyle tahliyelerine karar verildi.

Libya’da hayatını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personelini ifşa ettikleri gerekçesiyle OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Manisa muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel altı aydır Silivri Cezaevi’nde tutuluyordu.

Sanıkların cezaları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 28 Ocak 2021’de onandı. Cezaların kesinleşmesinin ardından 15 Şubat 2022 tarihinde yeniden Silivri cezaevine giren gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel aynı günün akşamında 15 Şubat 2022 tarihinde serbest bırakıldı.

Ödülleri:

2019 – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti – ‘Yılın Gazetecisi’ Ödülü
2019 – Uluslararası Şeffaflık Derneği – Şeffaflık Ödülü
2021 – Çağdaş Gazeteciler Derneği – Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü

Kitapları:

2019 – Şaki
2020 – Sarmal
2021 – Parsel Parsel
2021 – Vurgun – Parsel Parsel 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir