Doğum tarihi: ?? ?? 1970
Kaç yaşında: 53
Meslek: Piyanist
Doğum yeri: Ankara

Piyanist, orkestra şefi

İbrahim Yazıcı, 1970 yılında Ankara’da doğmuştur. Müziğe olan ilgisi çok küçük yaşlarda kendini gösterse de ailesi üzerinde durmadı ve klasik eğitim aldı. 16 yaşına geldiğinde içindeki müzik tutkusu baskın geldi ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’na girdi. Piyano, bestecilik ve orkestra şefliği okudu. Konservatuarda Nimet Karatekin’le piyano, Nevit Kodallı ve İstemihan Taviloğlu ile kompozisyon, Hikmet Şimşek ve Rengim Gökmen’le orkestra şefliği çalıştı ve bu okuldan yüksek lisans diploması aldı. Daha sonra Conservatoire National de Musique de Perpignan’da Claude-Phillipe Durand ile piyano, Daniel Tosi ile orkestra şefliği, Michel Lefort ile oda müziği çalıştı ve bu okulu üç “Premier Prix” alarak bitirdi. Bu okullardaki çalışmalarının yanı sıra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde masterclass’lara da katıldı. İngiliz Maestro Gilbert Varga ile de uzun bir süre çalıştı ve asistanlığını yaptı.

Hacettepe Üniversitesinden yüksek lisans derecesi alan İbrahim Yazıcı, Bilkent Üniversitesi’nde başladığı sanatta yeterlilik programını Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı.

İbrahim Yazıcı, 1995 yılında Ankara Devlet Operası’nda konuk şef olarak başladığı şeflik kariyeri Lucerne Senfoni Orkestrası, WDR Senfoni Orkestrası Köln, Taipei Senfoni Orkestrası, New Japan Philarmonie, Brandenburgische Staatorchester, Wuppertal Senfoni Orkestrası, Camerata de France, Ensemble Resonanz Hamburg gibi orkestraları ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, tüm Devlet Senfoni Orkestraları, 9 Eylül Senfoni ve Mersin Opera Orkestralarının da bulunduğu pekçok toplulukla yoğun bir biçimde sürdürdü.

Bu orkestraların yanı sıra, Berlin Philharmonie, Vienna Konzerthaus, Essen Philharmonie, Moscow International Music House, Laeiszhalle Hamburg, Liederhalle Stuttgart, Palais des Beaux Arts Bruxelles, Berlin Konzerthaus, Tel Aviv Sahne Sanatları Merkezi ve Seul Sanat Merkezi gibi prestijli konser salonlarında sahne aldı.

2000 yılında Valencia Giacomo Puccini Festivalinde “Suor Angelica” ve “Gianni Schicchi”yi yönetti. Nisan 2008’de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla Moskova’daki Uluslararası Müzik Evi’nde konser yaptı.

Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Yunanistan, Güney Kore ve Kıbrıs’ta konserler verdi ve İstanbul, Giacomo Puccini (Valencia), Europäischer Musiksommer (Berlin), Bellapais (Girne) CBS (Güney Kore) festivallerinde yönetti. Yurt dışında basında konserleri hakkında övgü dolu kritikler aldı.

2012 ve 2013’de Fazıl Say’ın Nazım Oratoryosunu Wuppertal, Essen ve Frankfurt’ta yankı getiren konserlerde yönetti.

2001 yılından itibaren Fazıl Say ile aralıksız konserler yapan İbrahim Yazıcı, Fazıl Say tarafından bestelenen Metin Altıok Oratoryosu’nun ilk seslendirilişi ve cd kaydı ile “Nazım” oratoryosunun Bilkent Senfoni Orkestrası ile cd kaydını yaptı.

Ahmet Adnan Saygun, Fazıl Say, Muammer Sun, Turgay Erdener gibi Türk bestecilerin birçok eserini CD ve DVD’ye kaydetti.

Birçok genç bestecimizin eserlerinin ilk seslendirilişini de gerçekleştiren İbrahim Yazıcı, 1995 ve 2004 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Devlet Kon servatuarında ders verdi. 1998 yılından itibaren 2008 yılına kadar Devlet Çoksesli Korosunun şefliğini yaptı, bu toplulukla dünyayı dolaştı, çeşitli prestijli salonlarda yönetti, birçok ödül aldı, birçok kayıt yaptı ve çok sayıda milletten izleyiciyi yakalayan çok kapsamlı bir repertuar hazırladı. Aynı zamanda Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde ders verdi.

Selva Erdener’le birlikte çağdaş Türk Müziğine yeni bir soluk getirdikleri ‘Turkuvaz Quintett’i kurdu.

İbrahim Yazıcı 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi’nin “Sanatsal Teşvik Ödülü”nü almış, 2005 yılında İtalya Cumhurbaşkanı tarafından verilen “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” ve 2012 yılında “Yılın Şefi” Donizetti ödülünü aldı.

2007 yılında İzmir Devlet Senfonisi Genel Müzik Direktörlüğü görevine atandı, 2012 yılına kadar görev yaptı.

2013 ve 2015 yılları arasında Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde, 2015 yılından sonra İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan İbrahim Yazıcı 2014 yılından bu yana Olten Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğü görevini sürdürmekte ve 2020 ve 2021 sezonu itibarıyla Karşıyaka Oda Orkestrasının (KODA) Sanat Direktörlüğünü yapmaktadır. Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nin Sanat yönetmenliğini de yapacak.

Rönesanstan 21. yüzyıla kadar uzanan çok geniş ve renkli bir repertuardan oluşan, Sarah Chang, Stefan Milenkoviç, Viktor Pikayzen, İdil Biret, Gülsin Onay, Fazıl Say, Mario Frangoulis, Sertab Erener gibi yıldız sanatçıların solist olarak katıldığı sayısız konser yönetti.

2017 yılından bu yana besteciliğe de yönelen İbrahim Yazıcı’nın Dört Şarkı, Apollo Senfonik Şiiri, Kadın’ım, Tema ve Varyasyonlar adlı senfonik eserleri, Viyolonsel Piyano Sonatı ve Piyanolu Şarkıları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir