Doğum tarihi: ?? ?? 1946
Kaç yaşında: 77
Meslek: Pop Şarkıcısı
Doğum yeri: Ankara

70’li yıllarda Güzin ile Baha olarak müzik piyasasında ‘Gençlik Başımda Duman’ şarkısı ile tanındılar.

Güzin Sokullu, 1946 yılında Ankara’da doğmuştur. Tam adı Ayşe Güzin Sokullu’dur. Babası Tunç Sokullu’dur. Bir abisi vardır. 5 yaşında iken İstanbul, Üsküdar’a taşındılar. Ortaokul ikinci sınıftayken Altunizade’ye taşındılar. İstanbul Altunizade’de açık fikirli modern bir ailede büyüdü. Babası Tunç Sokullu, Üsküdar Şehir Tiyatrosu’nda çocuk oyunlarına bakan Ferih Egemen’le çalışmasını sağladı. Orada iyi oyuncularla yetişti. İlkokulu, Üsküdar’da Halil Reşit İlkokulu’nda ve ortaokul bittikten sonra Üsküdar Kız Lisesinden mezun oldu.

Güzin Sokullu, ilk kez 1961 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda “Milyonluk Yeğen” adında bir çocuk oyununda oyuncu olarak sahneye çıktı. 1963 yılında 14 & 15 yaşlarında Altunizade’de Altınyurt spor Kulübünün tiyatro kolunda tiyatro çalışmaları yaptı.

Gençlik yıllarında Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü Özcan Tiyatrolarında çalışmaya başlayan Baha Boduroğlu, Güzin Sokullu ile burada tanıştı. İkili olarak altmışlı yılların ikinci yarısında Gönül Ülkü Özcan ve Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nun oyuncuları olarak aynı sahneyi paylaşırken o günlerde sahnelenen “Üsküdar’ın Karşısında Galata” adlı müzikli oyunda söyledikleri şarkılarla müzik çevrelerinin dikkatini çektiler. ‘Bir Kilo Namus’, ‘Kız Kuruları’, ‘Milyonluk Valiz’ adlı oyunlarda birlikte sahneye çıktılar.

Güzin Sokullu ve Baha Boduroğlu tiyatro haricinde boş kalan zamanlarında da birlikte müzik çalışıp Baha Boduroğlu’nun henüz gün ışığına çıkmamış bestelerini kendi aralarında çalıp söylerken, o günlerde tiyatro eleştirmenliği de yapan Selmi Andak’ın kendilerini dinleyip beğenmesi üzerine, Andak’ın da teşvikiyle ikili olarak müziğe atılmaya karar verdiler.

İkili olarak ilk 45’liklerini “Sivastopol Önünde / Ilgıt Ilgıt” 1971 yılında çıkartılar.

Güzin Sokullu ve Baha Boduroğlu 1972 yılında tiyatroyu bırakarak tamamen müziğe yöneldiler.

Güzin Sokullu ve Baha Boduroğlu 70’li yıllarda Güzin ile Baha olarak müzik piyasasında tanındılar. 2975 yılında Baha Boduroğlu askerlik görevini bitirip İstanbul’a döndükten sonra birlikte Turgay Noyan’ın gazinosunda çalışmaya başladılar.

1975 yılında “Gençlik Başımda Duman” ya da bilinen adıyla “Ateşböceği” şarkısını çıkardığında Türk modern müziği en parlak dönemini yaşıyordu. Ancak Güzin ile Baha ilerleyen yıllarda yollarını ayırdı.

Güzin Sokullu, 1977 yılında çıkardıkları “Çal Çal / Olamam ki” adlı 45’lik plak sonrasında Baha Boduroğlu’ndan boşandı. İkili olarak ortaklıklarını bir zaman daha sürdürseler de, bir daha birlikte plak yapmadılar.

O günlerde kurdukları Bip Plak, dönemin en çok ses getiren işlerine imza atan, taverna ve disko-fasıl gibi seksenler boyunca peşinden koşacağımız akımların yolunu açan müzik firması oldu.

Güzin Sokullu, arap bacı olarak bilinen tiyatro oyuncusu Tevfik Gelenbe (d. 1931 & ö. 2004) ile 1966 yılında evlendi, 1969 yılında boşandı. Bu evliliğinden Aslıhan Gelenbe (d. 31 Aralık 1968) adında bir kızı vardır.

Güzin Sokullu, 1973 yılında Baha Boduroğlu ile evlendi. 1979 yılında boşandılar.

Güzin ile Baha, boşanıp farklı yollara gitse de 2001 yılında Eski Dostlar ekibiyle yeniden bir araya gelip sahneye çıkmaya başladı.

Güzin Sokullu, 1996 yılında kurulmuş olan Anadolu Aydınlanma Vakfı’nın kurucu üyelerindendir.

Hurşit Yenigün’ün girişimleri ile 2001 yılında Türk pop müziğinin bir dönemine damga vurmuş isimler Eski Dostlar albümünde bir araya geldi. Hurşit Yenigün, Esmeray, Melike Demirağ, İskender Doğan, Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu, Semiha Yankı, Banu Kırbağ ve Nur Yoldaş, Atilla Atasoy, Ercan Turgut, Kartal Kaan Türk pop müziği arşivinde önemli bir yer etmiş olan şarkılarını yeniden yorumladılar.

Sonra POPSAV üzerinden “Hey Gidi Günler” altında sahne almaya başladılar. Baha Boduroğlu, 07 Mart 2013 & 02 Aralık 2019 tarihleri arasında Popüler Müzik Sanatı Vakfı Popsav Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptığı sırada Güzin Sokullu’da yönetim kurulunda idi.

Eski Dostlar Albüm İçeriği:

1. Eski Dostlar – Eski Dostlar Koro
2. Seninle Bir Dakika – Semiha Yankı
3. Köy Düğünü – Kartal Kaan
4. Unutama Beni – Esmeray
5. Ateş Böceğim – Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu
6. Tövbe – Ercan Turgut
7. Arkadaş – Melike Demirağ
8. Dilenci – Atilla Atasoy
9. Sultan-ı Yegah – Nur Yoldaş
10. Kan Ve Gül – İskender Doğan
11. Unutulur – Banu Kırbağ
12. Ah Ege Ah! (Rakı-Roka) – Hurşid Yenigün

Güzin Sokullu şimdilerde İstanbul’da Baha Boduroğlu ise Bodrum, Turgutreis’te yaşıyor.

Albümleri:

1971 – Sivastopol Önünde / Ilgıt Ilgıt (45’lik plak)
1971 – Kırmızı / Altın Kafes (45’lik plak)
1972 – Neyleyim / Ay Gız Adın Adamdır (45’lik plak)
1973 – Nidem / Deli Balım (45’lik plak)
1974 – Yörük Yaylası / Yanımda Sen Olmayınca (45’lik plak)
1975 – Gençlik Başımda Duman / Eski Çamlar Bardak Oldu
1975 – Allah Allah Ne Zaman / Dolsun Kadehler (45’lik plak)
1976 – Düş / Gölgeler (45’lik plak)
1977 – Çal Çal / Olamam ki (45’lik plak)
1977 – Ateş Böceğim (LP)
1978 – Ohhh Ohhh / Ohhh Ohhh (Enstrümental) (45’lik plak)
1978 – İstanbul Şarkıları (45’lik plak)
1993 – Piyade (Kaset)
2000 – Eski Dostlar (Derleme, Ateş Böceğim ile – LP Plak)
2004 – Eski Dostlar (Derleme, Mediya ve Yanındayım ile – CD)
2005 – En İyileriyle Güzin ile Baha (CD)
2007 – Bir zamanlar En iyileriyle serisi (CD)
2009 – Pop Folk- Leblebi (Karma – Neyleyim, Ay Gız Adın Adamdır)
2021 – Bir Yaşam Senfonisi (CD)

Baha Boduroğlu Kimdir?

One thought on “Güzin Sokullu Kimdir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir