Diş çürükleri, diş yüzeyinde, diş aralarında ve diş kökünde koyu renkte ve daha çok oyuklar şeklinde görülen bozulmalardır. Neredeyse herkes hayatının bir döneminde diş çürüğü ile karşılaşmıştır.

Diş çürümesinin nedenleri başta bakteriler, bakterilerin asit oluşturmasına sebep olan besin artıkları ve hassas diş yüzeyidir. Ağızda bulunan bakteriler, diş yüzeyinde ve diş aralarında biriken besin artıklarından asit oluşumuna neden olurlar. Bu asit diş minesine zarar verir ve zamanla dişte kararma ve oyuk şeklinde çürümeye neden olur. Dişin dış yüzeyinde ve diş aralarında oluşan çürüklerin yanında diş kökünde de çürüme meydana gelebilir. Diş kökü çürüğü daha geç fark edilebilir, fakat ihmal edilmemelidir.

Karbonhidrat açısından zengin besinler olan şekerli ve unlu yiyecekleri çok tüketenlerde çürük riski daha fazladır. Yeterince florür alınmaması ve tükürük salgısını azaltan ilaçlar ve hastalıklar da çürük oluşumunu hızlandırır.

Diş çürüğünü önlemek için diş ve ağız temizliğine özen göstermek gerekir. Ayrıca diş minesini zayıflatacak şeylerden, asitli içecekler, metal gibi, uzak durulmalıdır.

Çürüğün en önemli belirtileri dişte oluşan koyu lekeler ve diş ağrısıdır. Diş ağrısı şikâyeti çürük ilerledikçe artar ve diş çürüğü tedavi edilmezse bu ağrı sürekli bir hal alabilir. Ayrıca soğuk, sıcak, tatlı ya da ekşi diş ağrısını tetikleyebilir.

Çürük diş tedavi edilmezse pek çok hastalığa da zemin hazırlar. Çürük dişin zararları arasında ağız kokusu, enfeksiyon, kalp ve damar hastalıkları sayılabilir. Ayrıca, çürük diş vücudun zayıf noktasını teşkil ederek bağışıklık sisteminde gedik açmaktadır.

Çürük tedavisi, dişin ve diş çürüğünün durumuna göre yapılır. Diş yüzeyinde oluşmuş çürük ve oyuklar temizlendikten sonra çeşitli dolgu maddeleri ile dolgu yapılabilir. Dolgu yaparken amaç, dişi çürütücü etkenler için barınak haline gelen çürüğü temizlemek ve dişi tekrar iş görebilir hale getirmektir. Eğer çürük çok ilerlemişse ya da dişi kaybedecek seviyede iltihap oluşmuşsa kanal tedavisi uygulanabilir. Kanal tedavisi lokal anestezi altında, diş köküne ve dişin temeline zarar vermeden, diş özüne işlemiş olan çürüğü temizleyip oluşan boşluğu uygun dolgu maddeleri ile dolgu yapmaktır.

Diş dolgusu ve kanal tedavisi uygulanamayacak durumlarda çürük diş çekilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir