Sinirli Ot: Sivri Sinirli Ot 10-50 cm boyunda çok yıllık, kökleri saçak şeklinde ve dikine yükselen bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, kenarları bütün, ucu sivri, hafif tüylü, baştan uca doğru 5-9 adet ana damardan oluşur, koyu yeşil renkli yapraklardır. Çiçekleri bir sap üzerinde bir silindir veya küre şeklinde çiçek demeti bulunur. Meyveleri 3-4 mm büyüklüğünde yumurta şeklinde içinde iki adet tohumları bulunur ve tohumları uzunca ve de siyahımsı renktedir. Büyük Sinirli otun farkı yapraklarının geniş olmasıdır, takriben 8-12 cm uzunluğunda, 5-9 cm eninde yumurta şeklinde kenarları hafif dalgalıdır. Acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri.

Diğer İsimleri: Yara otu, Çıban otu, Pişik otu, Ayak otu, Plantago lanceolata

Yetiştirildiği Yerler: Hemen her yerde yetişen sinirli ot, tohumları ile çoğalır.

Toplanması ve Saklanması: Sinirli otun yaprakları, özellikle taze yaprakları ezilmeden Mayıs’tan Ekim’e kadar toplanır, havalı, kuru yerlerde kurutulur. Nemlenmeyecek bir yerde kurutulur.

Faydaları:

İdrar söktürür.
Yaraları iyileştirir.
Cerahatı boşaltır.
Ciğerden gelen kanı keser.
Göğüs ağrısına karşı kullanılır.
Nasırların sökülmesinde kullanılır.
Nefes yolları rahatsızlıklarında fayda sağlar.
Ayak parmakları arasındaki pişiklere iyi gelir.
Parmak arasındaki iltihaplı dolamaya karşı kullanılır.
Öksürük, tahrişli öksürük, bronşit, nefes darlığında kullanılır.
Sivrisinek, arı ve benzeri böceklerin sokmasına karşı etkilidir.

Nasıl Kullanılır? Sinirliot cinslerinin tümü, kök, sap, yapraklar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere kullanılır. Başka hiçbir eşdeğer bitkinin yapamayacağı bir biçimde, kanı, akciğeri ve mideyi temizler. Bu yüzden az veya kötü nitelikli kana, zayıf akciğerlere ve böbreklere sahip kişiler ve sürekli zayıf kalanlar onu kullanmalıdırlar. Akciğer astımında ve bronşiyal astımda, sinirliot ve kekikotu eşit karışımı kullanılabilir. Böyle bir çay harmanı, karaciğer ve mesane rahatsızlıklarında da çok yararlıdır.

Çay: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür.

Yaprak Lapası: Dar veya geniş yapraklı sinirliot yaprakları iyice yıkanır ve lapa haline gelene kadar merdane ile ezilir. Sinirli ot yaprağı ezilerek sorunlu yere bağlanılır. Ya da özsuyu çıkartılarak sürülebilir.

Pekmezi: İki avuç dolusu yıkanmış ve ince kıyılmış bitki yaprağı lapa haline getirilir. Bu lapaya biraz su, 300 gr nöbet şekeri ve 250 gr çiçek balı eklenir. Ağır ateş üstünde sürekli karıştırılarak, koyu bir sıvı elde edene kadar kaynatılır. Soğumadan kaplara boşaltılarak, buzdolabında saklanır. Sinirliot pekmezi, kanı tüm zararlı maddelerden arındırır. Her gün yemeklerden önce 1 yemek kaşığı alarak, bu pekmezle gerçek bir kür uygulanabilir.

Uyarı: Bitkinin bilinen hiç bir yan etkisi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir