Epilepsi Hastalığı Nedir? Epilepsi, daha bilinen ismi ile Sara, bir sinir hastalığıdır. Beyindeki sinir hücrelerinin bulundukları yere göre farklı belirtiler görülebilir. Epilepsi nöbetleri, dalgınlık şeklinde ortaya çıkabileceği gibi; istemdışı kasılmalar, bilinç kaybı, kendinden geçme şeklinde de ortaya çıkabilir.

Epilepsi Nedenleri: Epilepsi oluşumunda genelde kesin bir sebep bulunmamakla birlikte, epilepsinin sık rastlanılan sebepleri arasında doğuştan ya da doğum esnasında olan beyin hasarları, beyin yaralanmaları, beyin damarlarındaki hastalıklar, beyin tümörleri, alkol ve madde kullanımı gibi durumlar sayılabilir.

Epilepsi Belirtileri: Sara Nöbeti hiç bir uyarıcı olmadan ortaya çıkabileceği gibi; stres, alkol kullanımı, aşırı ya da yanıp sönen ışık gibi beyni uyaran durumlar, uykusuzluk, yanlış beslenme vb. Sara Nöbeti için birer tetikleyici olabilir.

Epilepsi Tedavisi: Sara, doktorun belirlediği uygun ilaçlar kullanılarak, genellikle büyük oranda kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte kimi durumlarda cerrahi müdahele de gerekebilmektedir. Uygun tedavi için bir doktora danışılmalıdır.

Sara hastası kişiler, nöbet sırasında kendinden geçebildikleri için kolayca yaralanabilirler. Bu sebeple, epilepsi hastalarının kullandıkları ve yaşadıkları ortamların onlara uygun şekilde düzenlenmesi gerekir:

Yerlerin halı gibi yumuşak zeminle kaplanması,
Su kullanılan yerlerde elektrikli alet bulundurulmaması,
Sivri ve keskin uçlu alet ve eşyaların bulundurulmaması,
Epilepsili kişinin taşıt kullanmaması,
Kişinin çevresindeki, işyerindeki insanların hastanın durumundan haberdar edilmesi vb. gibi önlemler, yaralanmaları en aza indirecektir.

Yakınlarda bir kişinin sara nöbeti geçirdiği görülürse; öncelikle kişinin zarar görmesini önlemeye çalışmak, saralı hastanın çevresindeki sivri uçlu, keskin, sert vb. cisimleri uzaklaştırmak gerekir. Eğer kişi nöbet esnasında kusuyorsa, bunu yutmasını engellemek için kişi yan yatırılmalıdır. Sara Nöbeti bir kaç dakika içinde durmamışsa ya da hastanın nefes alamadığı, hastada morarmalar oluştuğu fark edilirse hemen ambulansa ya da en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir