Ravent: Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak da yetiştirilen türleri vardır. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. İçeriğinde Tanen vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı acıdır.

Ravent 1-2 m boyunda çok yıllık oldukça güçlü bir bitki olup ilk 3-4 yıl çiçek açmaz ve bütün gücünü köklere verir. Yaprakları oldukça büyüktür ve boyu 1 metreyi bulabilir. Üst yaprakları ise oldukça küçülür ve sapı da oldukça kısadır. Çiçekleri sapın en üst kısmında topluca bir arada dizili olup sayısız çiçekten meydana gelir bazen sarımsı yeşil, bazen esmerimsi yeşil bazen de kızılım tırak renkte olabilir.

Kökleri; Ana kök kafa büyüklüğünce olup ondan çevresine yayılan yan kökler ve yumrulardan meydana gelir.

Diğer İsimleri: Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe

Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Uzakdoğu olan raventlerin, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Işkın ya da Işgın denilen (R. ribes) adlı tek türü yetişir.

Toplanması ve Saklanması: Kökleri Ekim ve Kasım sökülür temizlenir, küçük parçalara ayrılır, güneşte veya soba üzerinde hafif ateşte kurutulur.

Faydaları:

İştah açar.
İshali keser.
Vücudu kuvvetlendirir.
Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar.
En iyisi kurtsuz olanıdır, karaciğer tıkanıklarını açar, müzmin sıtma ve vücudun su toplamasına (siroz) karşı faydalıdır.

Nasıl Kullanılır? 1 kaşık kurutulmuş bitki kökü 1 bardak su içinde önce kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 10 dakika daha ısıtılması sürdürülür. Böylece hazırlanan çaydan, sabah ve akşamları olmak üzere, günde iki kez birer bardak içilir.

Uyarı: Ravent kökü, idrarı sarı ya da kırmızı renge boyayabilir. Basuru olanlarda ve hamilelerin kullanılması zararlıdır.

Ravent Şurubu Hazırlanışı: 90 gr parçalanmış ravent kökü, 500 ml suda 12 saat tutulur. Bu müddetin sonunda bezden süzülür. Ayrılan sıvı kısma ağırlığının iki misli şeker konulur, bir taşım kaynatılır ve sıcak iken bezden süzülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir