Patates: Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidir. Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında Solanin denilen bir madde vardır. Bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir.

Diğer İsimleri: Solanum tuberosum, Potato, Pomme de terre

Faydaları:

Kanı temizler.
Susuzluğu giderir.
Kansere karşı korur.
Böbreklere faydalıdır.
Karaciğer şişliğini giderir.
Safra akışını kolaylaştırır.
Skorbüt hastalığını önler.
Damar sertliğine faydalıdır.
El ve ayak çatlaklarında faydalıdır.
Normal ve kuru ciltler için yararlıdır.
Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Bağırsak şişliğini ve basur ağrılarını azaltır.
Vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu giderir.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Kandaki şeker oranını düşüren patates şeker hastaları için faydalıdır.
Sert bir şey yutulduğunda yabancı maddenin zarar vermeden çıkmasını sağlar.
Rendelenmiş patatesin tozlarının ya da nişastasının suda yapılan lapası yanık üzerine konursa ağrısını geçirir ve iyileştirir.
Patates hazımsızlığı giderir ve sindirime yardımcı olur: Bu etkisi nedeniyle gastrit, ülser ve kolit rahatsızlığı çekenlere patates yemeleri öğütlenmektedir.
Patates ve balla hazırlanan karışımın mide ülseri ve onikiparmak bağırsağı ülserininde yararlı etkilere sahip olduğu belirtiliyor.

Nasıl Kullanılır? Patates kızartması yapılırsa kalori değer artar fakat sindirimi zorlaşır. Çimlenmiş patatesi ve 24 saatten fazla bekleyen patates yemeğini tüketmemek gerekir. Patates lapa haline getirilip yanıkların üzerine konursa hem ağrıyı hafifletir hem de iyileşmesini hızlandırır.

Patatesin kabuklarını kalın soymak besin değerlerinin azalmasına neden olacağından kabukları ile yemek ya da mümkün olduğunca ince soymak gerekir. Patates kür olarak kullanılacaksa kabukları soyulmadan kullanılmalıdır. İnce ince kıyılarak öz suyu çıkartılıp aç karnına günde 1-2 çay bardağı içildiğinde mide ağrılarını dindirir, ülseri tedavi eder. Patatesler buzdolabında saklanmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir